Federația ”Solidaritatea Sanitară” începe azi, 28.09.2017, seria protestelor din sănătate prin pichetarea simultană a Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMSJ) și a Ministerului Sănătății (MS), între orele 14:00 și 16:00, sindicaliștii fiind nemulțumiți de intenția Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de bază, care va determina scăderi de peste 60% a veniturilor din sănătate, începând cu 1 ianuarie 2018.
De asemeni, în data de 29.09.2017 în intervalul orar 09:00-11:00, seria protestelor continua cu pichetarea simultană a Ministerului Muncii și Justiției Sociale și a Ministerului Sănătății.

“Motivul protestelor îl constituie nemulțumirea profundă a membrilor de sindicat față de pre-vederile legii 153/2017 și de intenția Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de bază, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorității angajaților din sănătate, estimate la cca. 60%, începând cu 1 ianuarie 2018. Experții Federației „Solidaritatea Sanitară” au demonstrat deja Guvernului amploarea scăderilor salariale ce vor fi determinate pe această cale”, se menționează într-un comunicat emis de Federația ”Solidaritatea Sanitară”.

Principalele revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”, prezentate în mod repetat reprezentanților Guvernului, se referă la măsura de renunțarea la creșterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%; renunțarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condițiile de muncă pentru angajații din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%.

Alte solicitări ale Federației „Solidaritatea Sanitară” sunt: menținerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menținerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază și gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%.

Conform propunerilor înaintate de Federația „Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă aceasta cere introducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate și aplicarea sporu-rilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare; menținerea drepturilor salariaților aferente concediilor de odihnă suplimentare; introducerea măsurilor de reformă a relațiilor de muncă,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.