Începând din acest an, fiecare persoană va avea, în mod garantat, un cont bancar fără comisioane financiare, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale, potrivit unei legi adoptate recent, dar care se va aplica din vara anului 2024.

Legea 406/2023, publicată în data de 19 decembrie 2023 în Monitorul Oficial, oferă oportunitatea tuturor cetățenilor să beneficieze de un cont bancar fără comisioane financiare, unde să i se facă plata drepturilor salariale sau a ajutoarelor sociale.

Crearea unui cont de bază pentru fiecare cetățean va îmbunătăți relația acestuia cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, conform notei de fundamentare a noii legi.

Astfel, se vor elimina taxele percepute în cazul deschiderii sau închiderii unui cont bancar, dar și comisioanele asociate operațiunilor obișnuite, cum ar fi interogarea soldului la bancomat. Totodată, această măsură prevede că nu vor mai fi percepute comisioane nici pentru plățile online și nici pentru retragerile de numerar de la bancomat. Însă se face o excepție clară, și anume nu vor beneficia de gratuitate plățile cu cardul pentru jocurile de noroc.

Serviciile fără comisioane vor fi disponibile în măsura în care veniturile lunare, precum salariile, pensiile, ajutoarele și alocațiile sociale, sunt depuse în contul bancar.

,,Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului de bază, folosit în relația cetățeanului cu statul, vor fi lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale  ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti”, se arată în expunerea de motive.

Deși plata în numerar a salariilor nu se interzice, legea impune comercianților să accepte cel puțin o formă de plată electronică.

Există necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a spori incluziunea financiară și pentru a-i asista pe membrii vulnerabili ai societății în ceea ce privește îndatorarea excesivă.

Prin modificările prevăzute în lege, va crește gradul de colectare la bugetul statului, se va diminua tentația de corupție în rândul funcționarilor. Și, totodată, va duce la creșterea gradului de digitalizare a administrațiilor statului, se mai precizează în expunerea de motive.

Legea intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, adică în data de 16 iunie 2024, și se aplică contractelor aferente conturilor de plăți cu servicii de bază încheiate după această dată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.