În România, persoanele cu dizabilități se confruntă cu dificultăți majore în ceea ce privește accesul la natură, indiferent că este vorba despre parcuri urbane, arii naturale protejate, obiective turistice sau trasee montane. Însă, prin bunătatea și interesul pentru semeni arătat de o mână de oameni inimoși, de la Asociația Acces Natura, persoanele cu dizabilități au acum posibilitatea de a ieși în natură.

Asociația Acces Natura a lansat, în anul 2019, proiectul „Natura este pentru toți“, ce vizează facilitarea accesului în natură pentru persoane cu dizabilități motorii prin organizarea, pentru prima oară în România, a unei ture asistate pe un traseu neamenajat, cu un dispozitiv special.

,,O ecuație simplă: 15 beneficiari persoane cu dizabilități motorii + 15 ieșiri în natură, de la simple plimbări prin pădure și până la trasee montane sau chiar competiții de alergare (inclusiv două semimaratoane montane) + peste 25 de voluntari activi + mult efort, adrenalină, energie pozitivă și zâmbete = un DA hotărât mobilității și accesului la natură și un semnal de alarmă pentru lipsa generalizată a amenajărilor atât de necesare persoanelor cu dizabilități”, au precizat reprezentanții Asociației Acces Natura.

Aceste acțiuni lăudabile nu s-au rezumat doar la acest proiect, ele au continuat și în acest an, cu noi ture în natură.

Sâmbătă, 10 iulie 2021, în Masivul Cozia, pe malul stâng al Oltului, a avut loc concursul de alergare montană Cozia Mountin Run. La acest semimaraton a participat și Gabriel Constantinescu, un tânăr de  29 de ani, din București, care în urma unui vaccin administrat la un an și zece luni, a rămas într-un scaun rulant. Dizabilitatea nu l-a împiedicat să-și împlinească visurile: în 2018, a reușit să absolve masterul Marketing și comunicare în afaceri la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, iar anul acesta să urce pe muntele Cozia.

Gabriel spune că cei de Asociația Acces Natura i-au insuflat pasiunea pentru munte și i-au dat curaj și sprijin pentru a participa la acest semimaraton pe munte.

,,Am mai fost cu Asociația Acces Natura, așa că pot spune că ei mi-au insuflat această pasiune. Tot ei mi-au și propus această cățărare despre care noi vorbim acum, la care eu am acceptat cu bucurie propunerea lor”, a declarat Gabriel.

El a adăugat că și-a împlinit un vis și a putut demonstra că totul este posibil celui care crede: ,,Am reușit să urc pe munte! Primul semimaraton pe munte! Încă un vis împlinit! Încă o dovadă că imposibilul nu există!”

Gabriel consideră această reușită ca una din împlinirile pe care le poți bifa cu drag. El spune că ,,emoția i-a fost mare, ca de fiecare dată în astfel de situații, dar desaga cu bucurii a fost pe măsură și plină-ochi”.

Tânărul susține că nu i-a fost teamă pe parcursul acestui semimaraton, deoarece a avut alături o echipă de profesioniști, care l-a sprijinit în realizarea acestui vis. Gabriel și echipa Acces Natura au parcurs aproape tot traseul Stânișoara (21 km) în trei ore și jumătate. El spune că fost o experiență extenuantă, dar sentimentul de la final a compensat orice oboseală și dificultate.

,,A fost greu, atât pentru mine, cât mai ales pentru prietenii mei de la Acces Natura. Sus, când am ajuns bine cu toții, ceea ce ne-a fost greu, a fost îndată înlocuit de o învăluire a sufletelor și inimilor noastre, o stare de bine, uimitoare, provocată de frumusețea din jur, de frumusețea muntelui și întinderea peisajului”, a menționat Gabriel.

El a afirmat că, prin participarea la această cursă montană, a învățat unele lecții valoroase.

,,Am învățat că omul se trage din natură și că, ce mai înalt confort, este în natură. Noi trăgându-ne din natură, natura este locuința noastră de origine, și-așa cum ne place ca în casele în care locuim acum, să fie curat – din respect și, de ce nu, pentru o stare de confort – tot din aceleași motive și nu numai, trebuie să menținem curată și prima noastră locuință, casa de unde provenim – natura”, a mai spus Gabriel.

Asociația Acces Natura s-a născut ca răspuns la două probleme principale: 1) lipsa posibilităților reale de acces al persoanelor cu dizabilități la arii naturale, trasee, obiective turistice și spații de recreere în natură; 2) legătura tot mai slabă a copiilor și adolescenţilor de azi cu natura. Un prim efect direct este creșterea incidenței problemelor de sănătate în această categorie de vârstă. Un alt efect este acela că, dacă azi copiii pierd contactul cu natura, nu vor lupta pe viitor ca să o salveze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.