Dacă o persoană dorește să călătorească cu trenul în următoarea oră, tot ceea ce trebuie să facă este să-și cumpere un bilet și să urce în tren. Însă dacă o persoană cu dizabilități vrea să facă același lucru, nu e posibil. În prezent, legislația UE nu le dă dreptul acestor persoane de a călători cu trenul atunci când își doresc, notează EDF.

EDF, prin vocea sa puternică, Yannis Vardakastanis, consideră că a venit momentul pentru o modificare a legislației, care să le asigure celor 80 de milioane de cetățeni europeni cu dizabilități accesul egal la călătoriile cu trenul.

Președintele EDF, Yannis Vardakastanis, își exprimă îngrijorarea și nemulțumirea cu privire la unele amendamente, care au favorizat un climat de discriminare timp îndelungat.

,,Pentru majoritatea oamenilor faptul de a călători cu trenul este un lucru firesc, nu și pentru mine! Acum că deputații din Parlamentul European își finalizează amendamentele la regulamentul privind drepturile călătorilor din transportul feroviar, voi obține aceleași drepturi ca și alți europeni? Unul din șase persoane din UE are un handicap. Cele mai multe trenuri și gări din Europa sunt încă inaccesibile În consecință, 80 de milioane de cetățeni cu dizabilități din UE și milioane de alți pasageri cu mobilitate redusă încă nu pot călători în mod independent în Europa. Eu sunt unul dintre ei”, a declarat el.

Yannis Vardakastanis subliniază faptul că el necesită asistență pentru a se asigura că ia trenul potrivit deoarece este nevăzător. Pentru un utilizator de scaun rulant, este nevoie de o rampă pentru a urca în tren. Cu toate acestea, legislația UE îi obligă să facă o notificare de 2 zile pentru a obține asistența necesară, chiar și pentru transportul de zi cu zi. Fiind nevăzător, el nu poate conduce. Ar trebui să-i fie ușor să călătorească cu trenul, dar în realitatea lucrurile stau cu totul altfel.

,,Dacă e vreme bună și vreau să merg la plajă, nu pot călători cu trenul. Dacă am o problemă de familie urgentă și trebuie să merg în alt oraș pentru a-mi vedea rudele, nu pot călători cu trenul. Dacă am nevoie de urgență să consult un medic dintr-un alt oraș, nu pot călători cu trenul. Nu pot călători ca toți ceilalți. Este frustrant, enervant și necesită timp. Pe scurt, este inacceptabil. Credeți că noi, persoanele nevăzătoare, avem acces la călătoriile cu trenul? Mai gândiți-vă”, a adăugat Yannis Vardakastanis.

,,Cu toții trebuie să călătorim la locul de muncă, să mergem la întâlniri, să ne vizităm prietenii și familia sau să participăm la întâlniri de ultim moment. Vă puteți imagina cum este să nu ai dreptul la o călătorie independentă și spontană? Cum ar fi să nu ai acces la opțiuni accesibile pentru călătorii urgente? Pentru călătorii cu handicap care au nevoie de asistență, nu există un drept efectiv la călătoriile spontane cu trenul în Europa. Normele de prenotificare pentru a obține asistență sunt depășite, disproporționate și discriminatorii. Așadar, trebuie eliminate!”

Președintele EDF a mai precizat că realizarea infrastructurii feroviare și a vehiculelor pe deplin accesibile face parte din soluție, însă astfel de schimbări nu se vor întâmpla peste noapte. Faptul de a a te sui în tren cum ajungi în gară, precum și de a primi asistența necesară pentru a lua trenul ar trebui să facă parte din serviciul clienților standard din secolul 21, oriunde în UE, în fiecare gară și pentru fiecare tren.

Accesul egal la transport este un drept al omului. UE și toate statele sale membre au ratificat Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu handicap (UNCRPD), iar aceasta include obligația tuturor statelor părți de a acorda persoanelor cu handicap accesul la transport în condiții egale cu celelalte persoane. Pe scurt, actuala revizuire a regulamentului UE privind drepturile pasagerilor feroviari trebuie să asigure un acces egal la călătoriile cu trenul. Acest lucru înseamnă că trebuie să se pună capăt cerințelor de prenotificare deoarece ele sunt discriminatorii. Depunerea de dispoziții discriminatorii într-un regulament privind drepturile pasagerilor ar fi împotriva spiritului și a literei Convenției.

,,Am experimentat bariere în calea libertății mele, de zeci de ani. Milioane de cetățeni europeni cu dizabilități se confruntă zilnic cu aceleași bariere. Destul, e destul! Dacă există voință politică, barierele pot fi eliminate. În calitate de președinte al Forumului european al persoanelor cu dizabilități și ca persoană cu handicap, nu voi accepta reguli care să perpetueze discriminarea. Legislatorii UE au o responsabilitate personală și colectivă de a asigura tuturor cetățenilor accesul egal la călătoriile feroviare. Gata cu scuzele! Prenotificarea trebuie să dispară. Să trecem la acțiune”, a concluzionat Yannis Vardakastanis.

One Comment

  1. Bună ziua vreau sa zic punctul meu de vedere eu nu pot sa merg în picioare și am kg 70 cum poate cineva sa urce în tren

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.