Mediul construit ar trebui să fie accesibil tuturor utilizatorilor și să nu creeze bariere pentru nicio categorie de persoane. Din păcate, persoanele cu dizabilități se numără printre grupurile cele mai vulnerabile care se confruntă cu excludere din cauza barierelor fizice.  În România, mediul construit este adesea neprietenos sau inaccesibil.

Pentru a adapta corect mediul construit, dr.arh. Iris Popescu cofondator și președinte AMAis, a creat, împreună cu World Bank Romania, ghidul „Spații publice fără bariere – Recomandări pentru accesibilitate”.

Ghidul se adresează celor din administrația publică, arhitecților, urbaniștilor și altor profesioniști din domeniul construcțiilor, dezvoltatorilor imobiliari, dar și reprezentanților societății civile și tuturor celor care vor să construiască un viitor sustenabil în România.

Conform ghidului, accesibilitatea reprezintă ,,un pilon important în dezvoltarea urbană pentru a transforma orașele în spații de care se pot bucura toți cetățenii, indiferent de abilități, vârstă, gen, categorie socială etc. Când vine vorba de spații de interes public, fie ele interioare sau exterioare, segregarea socială nu ar trebui să fie amplificată de arhitectură și nu ar trebui să existe „anumite” zone sau trasee destinate special pentru persoane cu dizabilități și altele pentru celelalte categorii. Accesibilitatea oferă unui spațiu forța/capacitatea/puterea de «a primi» sau «a nu primi» persoanele înăuntrul lui”.

,,Ne dorim ca spațiile publice să devină accesibile tuturor și folosirea designului incluziv să fie regula și nu excepția pentru mediul construit, în viitorul apropiat”, transmit autorii ghidului.

Sursa citată recomandă implicarea actorilor relevanți în procesul analizelor de accesibilitate și organizarea unor consultări publice cu utilizatori cât mai diverși în fazele de concept, detaliere, implementare și exploatare. De asemenea, este extrem de important ca ,,analizele să aibă în echipă arhitecți/urbaniști și alți profesioniști cu experiență de lucru în domeniul accesibilității mediului construit.

Puteți descărca ghidul „Spații publice fără bariere – Recomandări pentru accesibilitate”, de aici: https://amais.ro/proiecte/spatii-publice-fara-bariere/.

AMAIS este o organizație nonprofit, înființată în 2015, a cărei misiune este de a construi o societate echitabilă pentru persoanele cu dizabilități temporare sau permanente, prin aplicarea principiilor designului incluziv în: arhitectură, tehhnologie și proiecte sociale. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.