Guvernul a aprobat joi, 16 noiembrie 2023, finanțarea Sistemului Național Integrat de Asistență Socială, care va facilita accesul la mai multe tipuri de servicii publice electronice, prin integrarea bazelor de date ale mai multor instituții, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), într-un comunicat.

,,Executivul a aprobat investițiile pentru implementarea „Sistemului Național Integrat de Asistență Socială – SNIAS”, necesar pentru digitalizarea domeniului protecției sociale, precum și realizarea sistemului informatic integrat care să asigure interacțiunea online a cetățeanului cu ANPIS și cu instituțiile din subordine”, se arată în comunicat.

Potrivit MMSS, dezvoltarea acestui sistem informatic central în cadrul ANPIS va susține reformele pentru asistența socială, va asigura integrarea, corelarea și managementul optim al tuturor informațiilor, va crește gradul de conștientizare a cetățenilor cu privire la acordarea beneficiilor de asistență socială, precum și gradul de accesibilitate a serviciilor digitale în domeniul muncii și protecției sociale pentru utilizatorii vulnerabili.

Totodată, va duce la eliminarea plăților necuvenite care ulterior trebuie restituite de către beneficiari.

,,Acest proiect de investiții vizează creșterea nivelului de digitalizare a beneficiilor de asistență socială, prin operaționalizarea unei platforme digitale. Această platformă va permite gestionarea online a cazurilor în funcție de caracteristicile individuale, printr-un singur punct de contact, fără deplasare la ghișeu, facilitându-se astfel accesul la o gamă largă de servicii publice electronice, la asistență, consiliere și îndrumare”, se mai menționează în comunicat.

De asemenea, va fi realizată interoperabilitatea cu alte baze de date relevante, cum sunt cele ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Ministerului Afacerilor Interne – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și altele.

Cheltuielile aferente proiectului de investiții vor fi finanțate din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, valoarea totală a proiectului fiind de 255.043 mii lei, iar durata de implementare de 36 luni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.