Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 13 mai 2021, printr-o hotărâre, modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate, anterior prin HG nr. 52/2011.

Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 363 din 8 aprilie 2021, prevede majorarea stimulentului de reinserție pe care îl va primi părintele ce se află în concediu pentru creșterea copilului cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copilului cu dizabilități, dacă revine în activitate înainte de încheierea concediului pentru creșterea copilului.

Potrivit ministrului Muncii, aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față.

Dacă părintele aflat în concediul pentru creșterea copilului hotărăște să se reîntoarcă la serviciu înainte ca vârsta copilului să fie de 6 luni, stimulentul de reinserție este în sumă de 1.500 lei. Acest stimulent se acordă până când copilul va împlini vârsta de 2 ani sau respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.

În cazul părinților ce au copii cu dizabilități, stimulentul se acordă în suma amintită dacă reîntoarcerea la activitatea profesională se realizează până ce copilul are vârsta de 1 an.

Nota de fundamentare a actului normativ  menționează că în modificările avute în vedere se propun, printre altele: „eliminarea din cuprinsul normelor metodologice a prevederilor referitoare la plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate persoanelor care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului; reglementarea acordării stimulentului de inserţie în cuantumurile prevăzute de ordonanţa de urgenţă, respectiv 1.500 şi 650 de lei, în funcţie de momentul la care se solicită dreptul la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilităţi”,

De asemenea, în nota de fundamentare se arată că în situația expirării valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap a copilului cu vârsta cuprinsă între 3 și 4 ani, stimulentul de inserție se va acorda până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, având în vedere că, la data stabilirii dreptului, condiția de încadrare în grad de handicap era îndeplinită.

Pentru a consulta nota de fundamentare a actului normativ, accesați următorul link: https://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-oug-nr-26-07-04-2021&page=2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.