Guvernul a aprobat, miercuri, 5 octombrie 2022, la propunerea Ministerului Muncii, prelungirea a două programe de interes național (PIN) pentru înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro, centre de criză și locuințe protejate, în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 798/2016 privind aprobarea programului de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi ,,Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate” şi pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 193/2018 privind aprobarea programului de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi ,,Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi”.

Prin prezenta hotărâre s-a prelungit durata programelor, de la 5 ani la 6 ani, respectiv 2018-2023.

Scopul propunerii celor două programe de interes național este reducerea numărului de persoane cu dizabilități instituționalizate, precum și prevenirea instituționalizării, prin crearea de servicii specializate în comunitate, respectiv dezvoltarea de servicii sociale care să conducă la participarea deplină a tinerilor cu dizabilităţi în societate.

,,Prelungirea derulării acestui PIN a fost adoptată pentru a da posibilitatea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului să implementeze planurile de restructurare a centrelor rezidențiale cu capacitate mai mare de 50 de locuri, pentru a asigura tranziția persoanelor cu handicap beneficiare de servicii sociale în instituții rezidențiale de tip vechi, în alternativele de tip familial sau rezidențial nou-înființate, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Actul normativ adoptat de Guvern asigură cadrul legislativ necesar dezvoltării rețelei de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză și locuințe protejate pentru persoane adulte cu dizabilități, pentru perioada 2019-2023, precum și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități din comunitate.

Astfel, în afara celor 39 de proiecte, prin care s-a propus înființarea a 83 de locuințe protejate, a 28 de centre de zi și 11 centre respiro/centre de criză aflate în implementare și care se finalizează la 30.11.2022, în cadrul programului de interes național s-a propus o nouă sesiune de selecție publică de proiecte de înființare a serviciilor sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză și locuințe protejate care să se implementeze până la 30.11.2023.

Totodată, în nota de fundamentare se subliniază că serviciile sociale nou-înființate trebuie să fie amplasate în comunitate, astfel încât să permită accesul beneficiarilor la toate resursele și facilitățile ei: sănătate, educație, muncă, cultură, petrecerea timpului liber, relații sociale. De asemenea, trebuie să fie poziționat accesibil față de mijloacele de transport și față de alte servicii din comunitate.

În ceea ce priveşte bugetul alocat acestor programe, Guvernul a prevăzut, pentru perioada 2018-2023, suma de 74,507 mii lei, respectiv 34.778 mii lei.

Continuarea implementării celor două programe de interes naţional se realizează la nivel judeţean de către DGASPC, în parteneriat cu ONG-uri şi autorităţile publice locale, care pot pune la dispoziţie spaţiile necesare dezvoltării infrastructurii.

Potrivit notei de fundamentare a HG, de centrele de zi vor beneficia persoane cu dizabilităţi care vor fi dezinstituționalizate din structurile de tip vechi, precum și persoane cu dizabilități din comunitățile respective, cărora în prezent nu li se oferă servicii prin care să se prevină instituționalizarea.

,,Prin programul de interes național se propune dezvoltarea de locuințe protejate care facilitează procesul de integrare în comunitate făcând tranziția tinerilor cu dizabilități de la sistemul de protecție socială a copilului către sistemul de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, prin dobândirea de deprinderi, competențe și abilități necesare integrării”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.