Guvernul a adoptat în ședința de joi, 16 noiembrie, prelungirea valabilității voucherelor de energie până la 31 martie 2024, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„O veste bună pentru cei aproximativ două milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie: Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024, astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene, am obtinut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a scris Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță pe care Guvernul l-a adoptat joi, OUG 166/2022, prin care s-a stabilit ajutorul financiar pentru acoperirea, în 2023, a costurilor cu facturile la energie, va fi modificată, astfel încât banii să poată fi folosiți până la 31 martie 2024, nu doar până la sfârșitul anului, așa cum era stabilit de reglementările actuale.

Inițial, OUG 166/2022 stabilea, ,,acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”

În luna mai, OUG 166/2022 a fost modificată, iar în lista deja existentă a surselor de energie pentru care se putea folosi ajutorul de la stat acordat în acest an au fost introduse și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi ori solizi.

Sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie este în valoare de 1.400 lei și va fi acordat în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Ajutorul are forma unui card emis și tipărit pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial), sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române

Conform ordonanței, vor beneficia de acest ajutor următoarele categorii de persoane vulnerabile:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Cei ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari pot primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

,,În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau are/au reședința unul sau mai mulți beneficiari de sprijin, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum”, mai prevede OUG 166/2022.

Potrivit sursei citate, în situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari, iar media veniturilor pe locuitor/ gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie.

În concluzie, pentru a putea face față scumpirilor recente la energie, pensionarii și persoanele cu dizabilități ce au venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere beneficiază, în 2023, de un ajutor financiar de 1.400 de lei, pentru plata facturilor, indiferent dacă vorbim despre cele curente sau restante. Potrivit reglementărilor actuale, termenul până la care pot fi folosite voucherele de energie se va extinde cu încă trei luni, adică până la 31 martie 2024.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.