ACTUALIZAREA INFORMAȚIILOR DIN PREZENTRUL ARTICOL

25.02.2019, ora 13,26

În urma publicării prezentului material, Ministerul Muncii și Justiției Sociale face următoarele precizări prin consilierul ministrului Muncii, Cristi Vasilcoiu:

,,Prin OUG 9/2019 Guvernul asigura coerența legislativă intre 2 acte normative care cuprind reglementări ce se refera la acelasi subiect. Legatura dintre Legea 61/1993 si Legea 448/2006 s-a dizolvat din anul 2015, cand, prin majorarea aprobată in Parlament, reglementarea privind stabilirea cuantumului pentru copiii cu handicap nu a ținut cont de prevederile Legii 448/2006. Acum s-a restabilit coerența legislativă, asigurând stabilirea cuantumului chiar si in proportie mai mare pt copiii cu handicap. OUG 9 asigura acordarea alocației de stat pentru copiii cu handicap in cuantum majorat cu 100% fata de alocația acordată tuturor. Concret, copiii cu handicap vor primi suma de 300 de lei (cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani), fata de 150 de lei cat primesc copiii cu varsta intre 2 si 18 ani.

In concluzie, alocatiile de stat pentru copiii cu handicap sunt majorate cu 100%.”

_____________________________________________________________________________________________________

Consiliul Național al Dizabilității din România solicită Guvernului să nu modifice Art 58 (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

Pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, secțiunea Trasparență decizională, este postat Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Din modificările aduse art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, reiese că alocațiile pentru copiii cu handicap vor fi micșorate.

Alineatul (1) al articolului 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins: ”(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege.” Vechiul text al art 58 alin 1 din legea 448/2006-(1) spune ,,Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocație de stat în condițiile și în cuantumul prevăzut de lege, majorat cu 100%.’’

CONCLUZIA- Guvernul micșorează alocațiile pentru copiii cu handicap!

Aici puteți citi Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.61 pe1993.

4 Comments

  1. ovesea nicolai

    PSD a incetat de mult sa mai fie un partid preocupat de problemele persoanelor cu handicap, dimpotriva o evidenta lipsa de empatie, ignoranta ura si dispret la adresa noasta acelor dizabili fie ei copii sau adulti-asa se explica si aberatiile Olgutei din proiectul legeii pensiilor care a impus un stagiu de cotizare de minim 15 ani pentru ca bolnavii cu Schizofrenie si cei cu Sida sa beneficieze de pensie de invaliditate,iar pentru cei cu handicap grav desi stagiu a ramas 11,8 ani calculul pensiei de limita de varsta se va face prin raportare la un stagiu de 25 de ani identic cu al celor valizi RUSINE PSD !!!

  2. DIN ACTU NORMATIV AM INTELES MAJORAREA ALOCATIEI COPIILOR SI IN SPECIAL COPIILOR CU HAND. DE LA 2 LA 3 ANI CU 300 DE RONI UNDE ESTE ACEL ARTICOL CARE PREVEDE CA ACEASTA CATEGORIE ESTE CU ACEASTA ALOCATIE SCAZUTA

  3. Prin propunere guvernul trebuie sa mentina aceiasi majorare de 100% a alocatiilor indiferent de orce marire de alocație vom acționa la institutii legale mai superioare pentru discriminare si încălcarea normativelor prevederilor legale ale persoanelor cu handicap legale.

  4. Coerenta legislativa nu se asigura modificand legea de baza adica legea 448/2006 intr-un articol concret si eficient al ei ci orice alte acte legislative care nu implinesc intocmai respectiva lege . Asadar intotdeauna orice alocatie se da sau se corecteaza se face in conformitatea legii 448 /2008 nu folosind metode comuniste pe sub pres de modificare. Daca vrei sa dai ceva in plus la copiii cu handicap o faci folosind legea existenta nediscriminatorie nu introducand discriminari artificiale in zona handicapului tu legiuitor. Cred ca acesta trebuie sa fie raspunsul CNDR in acest moment si apoi la Avocatul Poporului si in justitie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.