Guvernul va marca, şi în acest an, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, alăturându-se, prin acest demers, instituţiilor din România şi comunităţii internaţionale.

În data de 2 aprilie, începând cu ora 20.00, Palatul Victoria va fi iluminat în albastru, în semn de solidaritate faţă de persoanele afectate de această afecţiune. Guvernul României susţine demersurile întreprinse pentru cunoaşterea, înţelegerea şi tratarea tulburărilor din spectrul autismului, inclusiv prin intermediul consultărilor derulate de către premierul Viorica Dăncilă şi reprezentanţii asociaţiilor de sprijin pentru persoanele cu autism.

„Semenii noştri care au această afecţiune se confruntă cu dificultăţi însemnate în viaţa de zi cu zi. O viaţă mai bună a copiilor şi adulţilor cu autism, persoane cu o lume interioară profundă, precum şi a celorlalte persoane cu dizabilităţi sau care suferă de boli rare, este datoria noastră a tuturor- Guvern, societate civilă, dascăli, părinţi şi copii deopotrivă. Rolul meu şi al Guvernului este să răspundem acestor probleme, asigurându-le cu umanitate, înţelegere şi respect, locul demn pe care îl merită în societate”, consideră premierul Viorica Dăncilă.

Ca urmare a consultărilor derulate cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi boli rare, Guvernul a luat o serie de măsuri menite să răspundă solicitărilor acestora.

Astfel, au fost revizuite criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap şi tip de handicap pentru a fi introduse şi persoanele care suferă de afecţiuni rare. Potrivit unui ordin comun al miniştrilor sănătăţii şi muncii, au fost introduse noi afecţiuni din grupa bolilor rare care au un impact asupra autonomiei şi funcţionării persoanei – narcolepsia, angiodemul ereditar, mastocitoza şi fenilcetonuria – între criteriile de încadrare în grad de handicap. Ordinul comun pentru aprobarea modificării şi completării ordinului ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr.762/1992 din 31.08.2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare, va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Totodată, Guvernul a stabilit, în şedinţa din 29 martie, măsuri pentru susţinerea ONG-urilor, prin asigurarea finanţării de care au nevoie.

Astfel, microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanţării activităţii organizaţiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul de 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Contribuabilii, persoane juridice, care fac sponsorizări/mecenat sau acordă burse private şi scad aceste sume din impozitul pe profit sau pe venit, vor întocmi o declaraţie informativă cu beneficiarii acestor sume pentru monitorizarea şi controlul părţii din impozitele alocate, astfel încât să se asigure cheltuirea fondurilor primite de beneficiari numai în scopul pentru care aceştia s-au înfiinţat sau în scopul pentru care au fost alocate, după caz.

În cazul persoanelor fizice, se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat. Mai exact, aceşti contribuabili au posibilitatea să dispună cu privire la destinaţia unei sume reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual, după cum urmează:

– ˜în cotă de 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, sau

– în cotă de 3,5% pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, în condiţiile legii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.