Marți, 5 februarie 2019, la ora 11.00 are loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași dezbaterea publică privind accesibilizarea orașului – „Iași, un oraș accesibil tuturor”, eveniment care urmărește să aducă în prim plan barierele pe care comunitatea ieșeană le ridică în calea persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul este susținut de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS și se realizează în cadrul proiectului „Dizab-Tin-Act – Tineri activiști pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități” și moderat de Mihaela Munteanu, director de comunicare și advocacy al federației.

Provocarea la dialog vine din partea a cinci dintre tinerii cu dizabilități din Iași, care s-au asociat și aduc în atenția publică piedicile de depășit în viață pentru ei, piedici ce nu ar trebui să existe într-o societate care pune pe primul loc respectul pentru cetățean.

Problemele pe care le ridică tinerii sunt ale celor 12.300 de persoane cu dizabilități din municipiul Iași. 14.700 de persoane cu dizabilități sunt înregistrate în județul Iași.

Sunteți întrebați:

Știți de ce merge pe carosabil o persoană în fotoliu rulant? Vrem un oraș accesibil tuturor!

Știți cum primește informații la un ghișeu o persoană cu deficiențe de auz și vorbire?

Știți de ce merge pe carosabil o persoană în fotoliu rulant?

Știți cum recunoaște stația potrivită un nevăzător care merge cu un mijloc de transport în comun?

Dacă nu aveți un răspuns clar la aceste întrebări, mergeți la dezbaterea în care teme precum accesibilizarea orașului Iași prin accesibilizarea străzilor, a instituțiilor publice, a mijloacelor de transport vor fi aduse în prim-plan.

Organizatorii doresc ca Iașul, care este Capitala Tineretului din România, să devină un oraș care să asigure tinerilor cu dizabilități o viață autonomă, pentru ca aceștia să fie cetățeni activi ai comunității.

La această dezbatere participă și delegații de tineret la ONU.

Sunteți așteptați la eveniment!

Semnatari:

Grupul de tineri Dizab-Tin-Act-Iași
Andreea Dăncinescu
Oana Mocanu
Constantin Sandu
Marinela Axinte
Bogdan Pitaru

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.