În data de 6 februarie 2020, reprezentanții Forumului european pentru persoane cu dizabilități (EDF) și ai Consorțiului internațional pentru dizabilitate și dezvoltare (IDDC) s-au întâlnit cu comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Bugetul anual al UE pentru ajutor umanitar pentru 2020 este de 900 de milioane de euro, investit prin ECHO, Direcția Generală pentru Protecția Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar. EDF a precizat că este de o importanță crucială să se asigure că aceste resurse ajung la persoanele cu dizabilități.

EDF l-a informat pe comisar cu privire la prioritățile mișcării persoanelor cu handicap în ceea ce privește acțiunea umanitară și gestionarea crizelor, inclusiv:

• Includerea și accesibilitatea tuturor politicilor și programelor UE de gestionare a crizelor;

• Implicarea semnificativă a persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor lor reprezentative în toate procesele care le interesează.

• Implementarea în mod deplin a articolului 11 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități: situații de risc și situații de urgență umanitare;

• Punerea în aplicare a ghidului „Note de orientare privind includerea persoanelor cu dizabilități în operațiunile de ajutor umanitar finanțate de UE”, elaborat de Direcția generală pentru operațiunea de protecție civilă și ajutor umanitar european a Comisiei Europene (DG ECHO).

• Orientările IASC privind includerea persoanelor cu dizabilități în acțiuni umanitare

,,Persoanele cu dizabilități sunt încă, literalmente, lăsate în urmă în timpul urgențelor și în timpul acțiunilor de ajutor umanitar. Fiind cel mai mare donator din lume, UE trebuie să se asigure că toate acțiunile ajung la noi. Nici o finanțare europeană nu ar trebui investită într-un răspuns umanitar sau într-o reconstrucție, care exclude sau izolează persoanele cu dizabilități”, a declarat Nadia Hadad, membru în comitetul executiv al EDF.

Dominic Haslam, președintele Consorțiului internațional pentru dizabilități și dezvoltare, a adăugat:

,,Salutăm pașii pozitivi pe care ECHO i-a făcut, cu prilejul lansării ,,Notei de orientare privind includerea persoanelor cu dizabilități”. Acum este important ca acest lucru să se traducă prin practici cât mai incluzive. Mecanismele puternice de monitorizare, responsabilitate și colectare de date sunt vitale dacă dorim să vedem schimbări reale.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.