Având în vedere numărul mare de persoane care cer informații Consiliului Național al Dizabilității din România despre Ordonanța de urgență privind acordarea de tichete sociale persoanelor vulnerabile, precum și dezinformarea cu privire la persoanele eligibile, revenim cu informații.

Ordonanţa de urgenţă nr 63/2022 care reglementează acordarea de tichete sociale pe suport electronic, pentru persoane aflate în situații de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, a fost aprobată de Guvern, în data de 9 mai 2022.

Actul normativ are drept scop instituirea unor măsuri temporare, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, pentru sprijinul material al unor categorii de populație vulnerabile.

Voucherele, în valoare de 250 de lei, se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranșa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), procesul de distribuire a primelor carduri, pe care sunt încărcate voucherele sociale, a început la 10 iunie 2022. Ulterior, la 20 iunie, a început alimentarea cardurilor, care se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul în care este primit de beneficiar. 

Până pe 27 iulie 2022, 2,5milioane de români au primit cardurile sociale pentru ajutorul de 250 de lei, acordat prin programul „Sprijin pentru România”.

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite de beneficiari doar pentru achiziţia produselor alimentare și plata meselor calde, numai în rețeaua unităților afiliate. Aceste tichete nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Beneficiază de sprijin material sub formă de tichetele sociale, emise pe suport electronic, următoarele categorii de persoane și familii:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Persoanele care îndeplinesc condițiile arătate mai sus, dar obțin și alte venituri, din oricare dintre sursele indicate la Art. 4 al OUG 63/2022, actualizată prin OUG 72/2022, nu sunt eligibile și nu vor putea să beneficieze de tichete sociale pentru produse alimentare si mese calde dacă veniturile cumulate depășesc suma de 1.500 lei (pensii și/ sau alte drepturi și/sau indemnizații plus venituri și orice venituri din categoria celor menționate în actele normative menționate mai înainte).

De asemenea, conform proiectului de OUG, nu beneficiază de tichetele sociale acordate de guvern persoanele care aparţin categoriilor de beneficiari, enumerate mai sus, care la data acordării sprijinului se află în perioada de satisfacere a stagiului militar, execută pedepse privative de libertate, au domiciliul sau reședința în străinătate, beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Lista cu magazinele în care poți plăti cu aceste carduri este disponibilă aici:  https://bit.ly/3OibV8O

Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Potrivit MIPE, în cazul în care persoanele îndeplinesc criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu au intrat în posesia cardului, sunt rugate să se adreseze celui mai apropiat oficiu poștal, de unde vor primi îndrumări.

Plata ajutoarelor sociale face parte din măsura temporară „Sprijin pentru România” și are un buget de 3,1 miliarde lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat (prin bugetul MIPE) și din fonduri europene nerambursabile (din Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială aferent perioadei de programare 2021-2027 și din Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020).

Pentru mai multe detalii, puteți consulta Ordonanţa de urgenţă nr 63/2022 aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255025?fbclid=IwAR2jQ_T1_Wyayv8wKRsB4iRfUXeDUkdRgHJFoFh3WOXHwIbpL5VYuWySfy4

4 Comments

  1. Vasile Marian

    Bună seara dacă am un handicap grav cu însoțitor și pensia de boala este1000 lei dar pe decizia este111 lei și statul îmi da 899 lei și pensia de handicap este526 lei inseamna ca nu mă încadrez sa îmi mai dea statul cei 250 lei din 2 în 2 luni.inseamna ca mărirea ci 26 lei ne afecteaza

  2. Tanase Stelian

    Eu am pensia de 1457 lei deci sunt eligibil sa primesc voucheril social,pe care nu l-am primit pana astăzi.Am reușit sa aflu daca a fost emis,și am aflat ca da din surse sigure,și ma.inyeeb de ce nu l-am primit încă?Totul este o minciuna!

  3. Pingback: Ghidul voucherelor sociale – Ce trebuie să știe persoanele care au devenit eligibile pentru tranșa a II-a – Jurnal Social

  4. Pingback: Ghidul voucherelor sociale – A.H.L. Timișoara

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.