La 4 martie 2022, Uniunea Europeană a adoptat o nouă regulă, numită „directiva de protecție temporară”, pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului din Ucraina să sosească și să se stabilească în Uniunea Europeană (în fiecare dintre cele 27 de țări incluse în Uniunea Europeană), informează Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF).

Potrivit sursei citate, există două opțiuni atunci când treceți frontiera într-o țară din Uniunea Europeană:

  • Vă puteți deplasa liber până la 90 de zile cu o viză standard de turist;
  • Puteți solicita protecție temporară timp de 1 an, care poate fi reînnoită până la 3 ani în total, în funcție de circumstanțe;

Directiva privind protecția temporară vă oferă o serie de drepturi, inclusiv acces la locuințe, educație, locuri de muncă, asistență și beneficii sociale, mijloace de subzistență, precum și acces la asistență medicală.

,,Vă rugăm să rețineți că, odată ce ați solicitat protecție temporară într-un stat membru, în mod normal nu o puteți solicita în alt stat membru. Prin urmare, ar trebui să vă înregistrați pentru protecție temporară numai atunci când ați ajuns în țara în care doriți să rămâneți pentru o perioadă mai lungă. Vă putem sfătui și vă punem în contact cu organizații din diferite țări care vă pot sprijini.

În plus, vă rugăm să rețineți că puteți pierde beneficiul protecției temporare dacă solicitați azil. Situația poate depinde de regulile din statele membre în care vă aflați, așa că vă sfătuim să solicitați consiliere juridică dacă doriți să solicitați azil”, transmite EDF.

Pentru mai multe informații, vizitați pagina web a Comisiei Europene privind protecția temporară: https://ec.europa.eu/home-affairs/policies/migration-and-asylum/common-european-asylum-system/temporary-protection_en

Link-uri către site-ul web al țărilor Uniunii Europene pentru rezidenții ucraineni:

Puteți descărca informațiile de mai sus în ucraineană:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.