Instituţiile publice de spectacole sau de concerte vor trebui să asigure accesibilizarea producţiilor artistice pentru persoanele cu dizabilități, pentru minimum o producţie artistică, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 26 iunie 2024, un proiect care, de la 1 ianuarie 2025, prevede ca instituţiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare şi de finanţare, singure sau în parteneriat, să asigure persoanelor cu handicap accesibilizarea producţiilor artistice, pentru minimum o producţie artistică anual, la alegere: dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită.
Așadar, teatrele și sălile de concerte de stat, printre altele, vor trebui să pregătească cel puțin un spectacol pe an pentru persoanele cu dizabilități.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a salutat această inițiativă legislativă, subliniind importanța sa pentru societatea românească.
„Un pas mare către normalitate! Asigurăm dreptul persoanelor cu dizabilităţi la cultură! Astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat legea care instituie obligaţia tuturor instituţiilor de spectacole sau de concerte de a organiza, începând cu anul 2025, cel puţin o producţie artistică anual, adaptată/accesibilizată pentru persoanele cu dizabilităţi. Iniţiativa mea s-a bazat pe argumentul solid potrivit căruia persoanele cu dizabilităţi au aceeaşi nevoie şi dorinţă de a experimenta şi de a se bucura de muzică, de teatru, de operă, de spectacole şi alte forme de expresie culturală ca orice altă persoană, însă ele sunt complet dezavantajate din punctul de vedere al accesului la cultură. Am încredere că managerii instituţiilor de spectacole şi de concerte vor fructifica din plin această oportunitate. Mulţumesc reprezentanţilor societăţii civile care m-au inspirat şi m-au susţinut în acest demers”, a declarat Raluca Turcan.
Propunerea legislativă completează art 21 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Pe 29 aprilie, Senatul a adopat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional.