Daniela Tontsch, Elena Năstase și Anis Ali, agenți de schimbare privind drepturile persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană, au răspuns invitației Organizației Seniorilor Național Liberali Sector 2 și Organizației Seniorilor Național Liberali București de a vorbi despre drepturile persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană cu seniorii liberali din toate sectoarele, alături de: doamna Monica Cristina Anisie – Senator și președinte PNL Sector 2, doamna ANCA Hendea – Secretar de Stat în cadrul  Ministerului Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, domnul Ionel Scrioșteanu – Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, domnul Jean Badea – Subprefect al Municipiului București, președinții Organizațiilor Seniorilor Național Liberali din sectoarele Municipiului București,  doamna Gabriela Popescu – președinte al OSNL București, Biroul Politic al PNLS2 și membri ai PNLS2 ( seniori și tineri), Consilieri PNL  (locali și generali), Claudia Brătan  – președinte al OSNLS2.

În cadrul evenimentului s-a pus accent pe dreptul persoanelor cu dizabilități la transport și pe dreptul de participare politică și publică. Participarea la viaţa politică este un drept fundamental al fiecărui cetăţean al UE. Acesta este fundamentul democraţiei.

Participarea politică a persoanelor cu dizabilități este extrem de importantă în obținerea drepturilor cetățenești egale, este un pilon esențial al democrației și permite cetățenilor să-și facă cunoscute viziunile și să aibă un rol în modelarea politicii publice. O modalitate comună de participare politică este votul, iar persoanele cu dizabilități militează continuu pentru accesibilitatea la vot.

În urma expunerii de către cei trei agenți de schimbare a unor probleme legate de accesul la transport al persoanelor cu dizabilități, doamna Monica Cristina Anisie, Senator și președinte PNL Sector 2, și domnul Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, au făcut Consiliului Național al Dizabilității din România propuneri de colaborare în vederea îmbunătățirii accesului la transport al tuturor persoanelor.

Când întâlnesc un senior, și am ocazia să-i vorbesc, mă captivează de fiecare data cu înțelepciunea vârstei, cu poveștile de viață, o viață mult mai grea ca a noastră, dar pe care nu o deplânge.

În data de 16 octombrie am întâlnit 100 de seniori. Și, înainte de a începe evenimentul, m-am așezat într-un loc de unde puteam observa toată sala: emanau atâta bucurie, se îmbrățișau cu fiecare nou venit, povesteau așezați în grupuri deschise, astfel încât să permită accesul oricui s-ar fi apropiat, se purtau ocrotitor întrei ei, de multe ori cu o mână așezată pe umărul unui interlocutor sau își strângeau îndelung mâinile la sosire. N-am rezistat, când am luat cuvântul, le-am spus cât de frumoși sunt, cât de mult îi admir pentru faptul că participă la viața socială și politică și i-am motivat să facă asta în continuare, dacă nu o fac ei, nimeni nu o va face în locul lor. Le-am spus cât de mult le lipsește persoanelor cu dizabilități accesul la spațiul public, la transport și la vot. Am povestit despre drepturi pe care le avem, dar de care nu ne putem bucura.

A fost un eveniment unic, cu emoții de necomparat!”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Daniela Tontsch, Elena Năstase și Anis Ali sunt agenți de schimbare, formați cu suport tehnic din partea Forumului European al Dizabilității, în cadrul proiectului „Drepturile persoanelor cu dizabilități în alegerile europene – DREE, finanțat de Uniunea Europeană și desfășurat de către Consiliul Național al Dizabilității din România.

A fost un eveniment unic pentru reprezentanții persoanelor cu dizabilități, care nu ar fi fost posibil fără inițiativa de organizare a OSNL Sector 2 , președinte Claudia Brătan și implicarea doamnei Monica Cristina Anisie – Senator și președinte PNL Sector 2, a BP PNL Sector 2, a președinților celor cinci Colegii ale PNL Sector 2.

Vizionează albumul foto aici…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.