Reţeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserţie (RISE) și Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Parlamentul României organizează marți, 13 septembrie 2022, la Palatul Parlamentului, prima Conferinţă a Întreprinderilor Sociale de Inserţie din România, cu tema „Integrarea pe piața muncii a lucrătorilor defavorizați prin economia socială – politici și practici europene”.

Conferința abordează provocările actuale de pe piața muncii din România și din Europa pentru lucrătorii defavorizaţi și rolul pe care economia socială îl poate juca în îmbunătățirea perspectivelor de angajare pentru persoanele cele mai îndepărtate de piața muncii. Una dintre cele mai eficiente strategii utilizate în majoritatea țărilor europene pentru a integra persoanele inactive sunt întreprinderile sociale de inserție (WISE).

,,În cazul persoanelor care provin din medii defavorizate și care cumulează diverse vulnerabilități, șansele de angajare pe piața muncii din România sunt scăzute. În sprijinul acestor grupuri vine domeniul economiei sociale, prin diferitele entități care furnizează bunuri și servicii membrilor lor sau societății în general. Printre aceste entități se află întreprinderile sociale și cele de inserție, al căror scop principal este acela de a acționa în interesul general al comunității, punând obiectivul social, acela al reintegrării persoanelor vulnerabile pe piața muncii, înaintea profitului, precizează reprezentanții RISE.

Potrivit sursei citate, pe agenda conferinței se vor regăsi teme de discuție privind măsurile active de ocupare a forței de muncă pentru lucrătorii defavorizaţi, practici și politici la nivel național și european, achiziții publice sociale cu clauze de inserție, măsuri legislative în România în favoarea acestui sector, prevederile Planului european de acțiune pentru economie socială în rândul factorilor de decizie din România.

Printre vorbitori se numără Nicolas Schmit, comisar european responsabil pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, Parlamentul României, Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Patrizia Bussi, director ENSIE, vice-președinte Social Economy Europe, Florin-Irinel Cotoșman, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din România, Victor Mesenguer, director Social Economy Europe, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai unor autorități locale și regionale și întreprinderi sociale de inserție din Franța și Spania.

Conferința are loc în cadrul proiectului Erasmus+ Wise for Digital Upskilling.

Tot în cadrul acestui eveniment, va fi lansat și Observatorul Inserției, o resursă cuprinzătoare de materiale de învățare și studii de caz din țările participante în proiect, dedicate oricărei organizații care dorește să se implice în educația profesională și abordarea durabilă a integrării pe piața muncii.

Pentru mai multe informații, accesați pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/770799780922910?ref=newsfeed.

Rețeaua Româna a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE) este o organizație umbrelă, înființată în 2013, al cărei scop este promovarea integrării sociale, profesionale şi economice a persoanelor în dificultate din România pe piaţa muncii, prin dezvoltarea întreprinderilor sociale. RISE militează pentru politici în domeniul social și al coeziunii, economic și de mediu care să garanteze exercitarea deplină, cu respectarea demnității umane a accesului tuturor la drepturile esențiale privind ocuparea, educația, locuința, întreținerea, cultura și bunăstarea, inclusiv a persoanelor excluse și marginalizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.