Ioan Man, în vârstă de 36 de ani, este un talentat muzician, care nu s-a lăsat doborât de greutățile vieții, chiar dacă este nevăzător. El a absolvit liceul special pentru deficienți de vedere și Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, secția Pedagogie muzicală. Ioan este compozitor, orchestrator și interpret în trupa ,,Regal Transilvan”. În 2012, a participat la show-ul X Factor, unde a impresionat juriul și publicul cu vocea și sensibilitatea sa. Pe lângă muzică, Ioan mai are și alte hobbi-uri: ciclism, înot, role, călătorii, lectură, fiind pasionat de tot ce înseamnă tehnologie asistivă.
Ioan Man se consideră o persoană sociabilă, căreia îi place mult să-și facă prieteni noi și să descopere oameni noi. Muzica reprezintă totul pentru el: e pasiune, viață, meserie. A descoperit-o la o vârstă foarte fragedă, când avea 4 ani, și părinții i-au cumpărat un pian de jucărie. Și de acolo a început totul.
În ciuda deficienței de vedere, Ioan s-a ambiționat să creadă în visurile lui, reușind prin voință și pasiune să aiabă acces la o educație potrivită.
Ioan povestește că experiența sa de student cu dizabilitate a fost într-o oarecare măsură dificilă, dar frumoasă. La început, profesorii și colegii au fost reticenți. Nu știau cum trebuie să interacționeze, să se poarte, dar, cu trecerea timpului au înțeles că el este la fel ca ei și și-au schimbat atitudinea, iar lucrurile au luat o turnură frumoasă.
,,În primele luni a fost ciudat. Foarte ciudat, fiindcă veneam dintr-o altă lume. Cei 12 ani de școală au fost între ai mei, adică între nevăzători. Și când am ajuns în facultate mi-a fost puțin dificil să găsesc soluții pentru a învăța, pentru a-mi da examenele, în acomodarea cu noile clădiri și așa mai departe. Dar având parte de un colectiv minunat, atât ca profesori, cât și colegi, m-am obișnuit și lucrurile au decurs de la sine”, mărturisește Ioan.
Întrebat cât de greu este pentru o persoană cu deficiențe de vedere să se descurce în societatea noastră, să obțină un job, Ioan a răspuns: ,,Depinde de voința fiecăruia. Trebuie să ne cunoaștem foarte bine limitele și în funcție de asta ne vom stabili și gradul de dificultate în ceea ce privește adaptarea la societatea din jur. Trebuie să conștientizăm că societatea românească suferă de „handicapul” neinformării și refuzului de a se ,,informa”. În ceea ce privește jobul, eu am reușit să-mi găsesc în domeniu. Lucrez cu o trupă de muzicieni profesioniști, Regal Transilvan, cu care cânt la evenimente private”.
Ioan afirmă că, în ultima perioadă, din cauza pandemiei, activitatea sa muzicală a cam stagnat, însă nu a încetat să păstreze legătura cu publicul. A postat pe canalul lui de youtube diferite coveruri care îl caracterizează și în care crede. A făcut tot posibilul să-și țină fanii conectați la muzica bună și de calitate.
Ioan consideră că cele mai mari obstacole cu care s-a confruntat au fost ignoranța celor din jur și lipsa acestora de cooperare, însă le-a depășit, prin detașare, concentrare pe lucruri pozitive și perseverență.
,,Îți dau un exemplu: Eu călătoresc foarte des cu autocarul de la Pitești la Cluj și uneori vreau să merg la baie. De fiecare dată când am rugat pe cineva să mă însoțească până la ușa băii, pur și simplu a plecat de lângă mine. Cum depășesc astfel de momente? Pur și simplu mă gândesc la altceva și încerc să îmi creez strategii de a fi cât mai independent”, spune Ioan.
Muzica i-a dat aripi să zboare cât mai sus și putere de a-și depăși limitele. Participarea la X Factor i-a adus o serie de transformări, atât din punct de vedere uman, cât și profesional.
,,În urma participării la X Factor, viața mi s-a schimbat în bine. După show, mi-am dat seama că mi-am depășit limitele pe alocuri, că sloganul după care mă ghidez în viață, „Dacă vrei poți”, mă caracterizează cel mai bine. Show-ul X Factor mi-a deschis uși și mi-a oferit noi oportunități de dezvoltare atât profesională, cât și personală. Mă pot considera câștigător la mai multe capitole în ceea ce privește participarea la acest show: curaj, creșterea stimei de sine, și nu în ultimul rând, dezvoltarea continuă a imaginii de artist”, explică Ioan.
,,Știu cine sunt și cum sunt. Dacă mă placi și mă accepți bine. Dacă nu: Bye-bye! Sunt foarte puține chestii care mă afectează, cum ar fi expresii de genul: «Vai, săracu’», «Doamne, ce viață!» și așa mai departe, dar și astea au cam început să mă afecteze puțin spre deloc”, adaugă Ioan.
Ioan a reușit să-și împlinească visurile, deoarece a avut alături oameni care i-au văzut potențialul și i-au ,,hrănit” dorința de a reuși, oameni care i-au devenit mentori, precum familia, profesorii. El spune că unul dintre mentori i-a fost Mihaela Cernea, profesoara lui de canto de la școala „Crina Mardare”, care pe lângă faptul că l-a învățat multe lucruri frumoase în ceea ce privește tehnica vocală, este un om deosebit și un prieten pe măsură. Un alt om a fost Cheloo, mentorul grupei din care a făcut el parte la X Factor, care nu l-a privit cu milă și compasiune, ci cu respect și care i-a dat sfaturi sau observații, fără ocolișuri sau părtinire.
El consideră că, în ciuda obstacolelor, viața e frumoasă și trebuie apreciată așa cum e, să te bucuri de fiecare clipă, găsind mereu ceva care să te motiveze și să te inspire.
,,Viața e frumoasă și plină de provocări care mai de care mai interesante. Trăiesc fiecare clipă și încerc să nu mă plictisesc niciodată. Știu că în fiecare zi am ceva de oferit și ceva de primit, și asta mă motivează cel mai tare să fiu, să știu, să vreau, să pot”, mai spune Ioan.
Printre planurile sale de viitor se numără realizarea unui album de debut, faptul de a se implica mai mult în viaţa socială a persoanelor cu dizabilități și de a încerca pe cât posibil să schimbe ceva în ceea ce privește accesibilizarea României.
,,În trecut aveam un radio pe internet. Și la fiecare final de emisie spuneam asta: Fiți buni și fiți nebuni. Și dacă dragoste nu e, facem să fie”, transmite Ioan Man.
Dacă doriți să aflați mai multe despre activitatea lui Ioan Man, accesați pagina sa de Facebook: https://www.facebook.com/IoanMann