Ioan Tudose, în vârstă de 50 de ani, din București, este un om luptător și ambițios, care nu a permis ca dizabilitatea să-i limiteze viața. Faptul că este într-un scaun rulant nu l-a împiedicat să facă performanță în sport. El deține mai multe titluri la ciclism pentru persoane cu dizabilități, folosind handbike-ul, o bicicletă cu trei roți. În plus, de curând, Ioan a câștigat locul I la Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant, la categoria Bila 9, cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

Ioan povestește că viața lui s-a schimbat radical, în urma unui accident de muncă. În mai 2005, el a căzut de pe o scară în timp ce monta un reflector pentru un teren de fotbal cu gazon artificial. Astfel, s-a trezit peste noapte într-un scaun rulant, fiind nevoit să se adapteze la noua viață.

,,Dizabilitatea mi-a schimbat total viața, începând cu felul de a mânca, de a vorbi, de a face duș, de a merge la baie, de a intra într-un restaurant și până la felul de a juca biliard, chiar de a merge cu bicicleta. Totul s-a schimbat. Practic, eram ca și acel copil care se naște și într-un an de zile învață să meargă, la fel era și la mine, doar că eu mergeam pe străzi și încercam să urc borduri, să cobor pante abrupte, care nu aveau balustrade și să intru în magazine unde altădată aveam acces”, mărturisește Ioan.

El consideră că bordurile reprezintă bariere în calea accesibilității în spațiile publice, însă dorința de a se bucura de viață îi dă putere să depășească aceste neajunsuri.

,,Bordurile sunt la ordinea zilei. Când sunt pe căruț sau când sunt pe bicicletă, încerc să-mi caut o terasă sau un restaurant unde pot intra. Sincer, ceea ce mă motivează zi de zi este pofta de viață. Îmi place să trăiesc și atunci vreau să profit de tot ce e mai frumos în viață, explică Ioan.

Acesta spune că dacă problema bordurilor s-ar rezolva, mult mai multe persoane ar socializa și ar duce o viață independentă.

Cu ajutorul sportului, Ioan a reușit să treacă peste greutăți, reconstruindu-și viața. Astfel, a învățat să-și accepte dizabilitatea, să o vadă ca pe o posibilitate de a face lucruri care să-i motiveze pe ceilalți.

Ioan spune că a început să joace billiard ocazional, în urmă cu patru ani, și încearcă să pună suflet în ceea ce face. ,,Când fac ceva, îmi place să fac bine acel lucru, așa că m-am antrenat puțin înainte să înceapă Campionatul de biliard, mai jucasem cu patru ani în urmă și cam atât, nimic special, fără nicio pregătire în prealabil, niciun antrenament”, susține el.

Acesta adaugă că pasiunea pentru billiard a început când a cunoscut-o pe cea de-a doua soție. În barul în care se întâlneau exista o masă de billiard, astfel că s-a apucat să joace cam o oră la fiecare întâlnire. De asemenea, un prieten care juca foarte bine biliard l-a încurajat să practice acest sport. Așadar, repetând zi de zi, Ioan și-a dezvoltat abilitățile, reușind să lovească cât mai bine bilele.

Dorința de a socializa și de a descoperi experiențe noi l-au determinat să se înscrie la cea de-a șasea ediție a Competiției Naționale de Biliard în Scaun Rulant.

,,Ce m-a determinat să intru în această competiție? Pur și simplu, socializarea. Nefiind un sport pe care eu îl practic zi de zi, cum e handbalul, mi-am zis să vin să mai cunosc și alte persoane în scaun rulant. Am fost 80 de oameni la această competiție, o experiență frumoasă unde am întâlnit tot felul de oameni, pe picioare sau în scaun rulant. Ca și acum patru ani, a fost la fel de extraordinar, mai ales că am revăzut organizatorii și pe doamna Irina Văcărean, în special”, mai spune Ioan.

Alegerea de a intra în competiție a fost una fericită pentru Ioan, acesta reușind să obțină locul I. El crede că ceea a făcut diferența a fost capacitatea de a se destinde și de a se detașa de miza jocului.

,,Cred că atuurile au fost distracția și capacitatea de a te destinde, de a nu da încărcătură emoțională partidei, indiferent de etapa în care ești, semifinală sau finală. În rest, dacă știi să dai pe bilă cu tacul, e ok. Trebuie doar să nu fi timorat de situația în care te afli”, afirmă Ioan.

În timpul liber, Ioan spune că îi place să gătească, fiind interesat de tradițiile populare, de lucrurile autentice.

În ceea ce privește proiectele sale de viitor, el menționează că ar vrea să redevină ce era înainte de pandemie, adică să facă încă o dată 300 de km, într-o singură zi, cu bicicleta sa specială, handbike, într-o cursă de anduranță cu adevărații Veloprieteni, prin clubul de anduranță din România.

,,Trăiți viața la maxim și faceți-vă vizibili! Dacă stați ascunși în casă, nimeni nu o să vă vadă și nu o să vă ia în seamă. Încercați să fiți cât mai mulți pe stradă, la mitinguri, cât e cald, bineînțeles, și încercați să fiți o voce puternică atunci când vă cereți drepturile”, le transmite Ioan persoanelor cu dizabilități.

Competiţia de Biliard în Scaun Rulant (CBSR), ediţia cu numărul șase, a fost organizată de Clubul Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni”, în parteneriat cu Clubul Lions București Cosmopolitan, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, sub patronajul Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Național al Dizabilității din România și Comitetului Național Paralimpic.

Cel mai mare eveniment sportiv indoor din România, adresat persoanelor cu dizabilități locomotorii, a avut-o în calitate de arbitru și prezentator pe Sonia Simionov, campioană națională la billiard, invitat special fiind suedezul Henrik Larsson, multiplu campion internațional și european la biliard în scaun rulant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.