Julia Győrfi, în vârstă de 53 de ani, din Târgu-Mureș, este un om activ și hotărât, care prin ambiție și muncă asiduă a reușit să schimbe problemele în ocazii de a se implica și de a contribui la dezvoltarea comunității. Faptul că are un handicap, nu o împiedică să lupte pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Este fostă membră în Comisia pentru administrație publică locală, protecție socială, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățenești, probleme de minorități și culte.
Julia Győrfi a urmat cursurile Liceului Bolyai Farkas, la seral, apoi și-a continuat studiile la liceul Gheorghe Șincai, unde și-a luat diploma de bacalaureat. În 1996, ea a co-fondat mișcarea ecumenică internațională de evanghelizare „Fraternitas”, în cadrul căreia, pe lîngă rolul de membru, a ocupat și funcția de coordonator internațional. Mottoul mișcării este: „Bolnavul să fie apostolul bolnavului, pentru a fi credibil”, iar scopul îl reprezintă integrarea persoanelor cu dizabilități și boli cronice în familie, societate, biserică, pentru a putea ieși din izolare și trăi o viața independentă.
Julia candidează din partea Partidul Oamenilor Liberi (POL) la funcția de consilier local al orașului Târgu-Mureș. Este la cel de-al doilea mandat de consilier. La alegerile locale din 2016, ea a primit invitația de a participa pe lista de candidați la Consiliul Local din partea POL. La numai șase luni de la înființare, POL a primit 10 % din voturi, iar Julia, împreună cu încă doi colegi, a intrat în Consiliul Local din Târgu-Mureș, unde a activat aproximativ 2 ani. Apoi, în urma unei înțelegeri făcute înainte de alegeri, printr-o rocadă și-a predat locul următorului coleg de pe listă, pentru a acumula și el experiență și a fi cunoscut de către alegători.
,,În calitate de consilier local, am dorit să activez și în cadrul comisiei de specialitate: Comisia pentru administrație publică locală, protecție socială, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățenești, probleme de minorități și culte. În cadrul acestei Comisii am dorit să promovez cu responsabilitate problematica dizabilității, drepturile omului și egalitatea de șanse. Tot timpul facem politică, ,,politică civică”, dacă ne pasă de ceea ce este în jurul nostru, dacă vrem o țară ca afară. Cred cu tărie că trebuie să avem un loc, acolo unde se iau hotărâri cu privire la viața și problematica noastră, pentru a avea un cuvânt de spus”, spune Julia.
După mai multe încercări nereușite de a se angaja, Julia și-a dat seama că, în cazul în care vrea să trăiască o viață normală și independentă, va trebui serios să-și ia viața în propriile mâini. Lucru greu de realizat, dar nu imposibil. Printre job-urile avute se numără: muncitor necalificat, casieră, marochiner, apoi registratoare într-un cabinet medical. Este pensionată din 2013, având un handicap locomotor grav. Julia a ocupat funcția de vicepreședinte al Asociației HIFA-RO (Hilfe Für Alle = Ajutor pentru Toți), din care fac parte atât persoanele adulte cu dizabilităţi, cât şi bolnavii cronici, copiii şi tinerii proveniţi din medii defavorizate.
Din punctul ei de vedere, dizabilitatea este doar un impediment între relaționarea și conlucrarea împreună a tuturor structurilor care fac parte din comunitate.
,,În dezvoltarea comunității trebuie să existe mult mai mult respect față de toți membrii comunității și recunoașterea valorii fiecăruia. Egalitatea de șanse și eliminarea discriminărilor au o importanță majoră. Suntem pe drumul către realizarea acestori deziderate, dar încă pe un drum lung, unde avem și de învățat multe lucruri”, mărturisește ea.
Julia consideră că persoanele cu dizabilități din Târgu-Mureș se confruntă cu tot felul de obstacole care le limitează mobilitatea, neavând acces în spațiile publice. Astfel, dreptul persoanelor cu dizabilități la o viața independentă este încălcat sau ignorat.
,,Este esențial ca noi, persoanele cu dizabilități, să avem acces la educație, cultură, îngrijire medicală, locuri de muncă. Autoritățile locale sunt guvernate de legislație în acest domeniu, legislație care le obligă să acopere toate aceste lipsuri și necesități utilizând fonduri din bugetele locale, pentru a putea promova proiecte și măsuri bine definite, pentru a obține standarde mai ridicate ale nivelului de trai, creșterea procentului de angajabilitate în rândul persoanelor cu dizabilități, care să contribuie atât la progresul economic și social al persoanelor cu dizabilități, cât și al altor persoane aparținând grupurilor vulnerabile”, adaugă ea.
Julia spune că a primit invitația de a participa pe lista de candidați, pe un loc eligibil, însă din păcate, din cauza stării de sănătate, nu a putut accepta. Deoarece este un om serios, responsabil și de bună credință, va fi alături de colegii din partid și îi va susține cu tot ceea ce poate.
,,Mi-ar fi plăcut mult să fac această muncă într-o țară mult mai funcțională și organizată din punct de vedere administrativ. Însă, în momentul de față, starea mea de sănătate nu ar rezista la acest efort, fiiind încă în tratament. Este o muncă cu mult efort fizic și psihic pentru o persoană cu dizabilități, astfel că ar trebui să-mi fie pus la dispoziție un asistent personal (în perioada mandatului), care să îmi vină în ajutor pentru îndeplinirea tuturor obligațiunilor”, afirmă Julia.
Totuși, Julia consideră că are o responsabilitate față de POL, să fie un bun jucător de echipă, așa că își va continua munca la fel ca și până acum și va depune proiecte, cum ar fi: accesibilizarea școlilor pentru a oferi șanse la studii, accesibilizarea instituțiilor și a spațiului public din oraș, pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități, dezvoltarea Serviciului Social etc.