Kaufland România și Asociația Șansa Ta au lansat marți, 2 februarie, prima cantină socială dedicată sprijinirii persoanelor defavorizate, prin intermediul căreia oferă mese comunitare persoanelor fără adăpost și familiilor cu venituri mici.

Acțiunea reprezintă un model de parteneriat privat cu societatea civilă, ce se adresează persoanelor vulnerabile și contribuie la diminuarea risipei alimentare.  

 Zilnic, de luni până vineri, personalul specializat va pregăti aproximativ 500 de porții de mâncare caldă, ce vor fi distribuite de reprezentanții Asociației Șansa Ta către persoane defavorizate și către ONG-uri partenere aflate în legătură cu acestea. Cantina funcționează în incinta Griro Tower din Calea Griviței, după o perioadă de test de două săptămâni.

Kaufland România va asigura toate produsele necesare pentru prepararea meselor comunitare. O parte dintre alimente vor proveni din stocurile aflate în vânzare accelerată, iar meniul zilnic va fi stabilit urmărind folosirea optimă a tuturor resurselor.

Persoanele fără adăpost, dar și familiile cu venituri mici, pot beneficia în fiecare zi, de luni până vineri, de o masă caldă, pregătită în cantina socială. Beneficiarii trebuie să fie înscriși în evidența Asociației. Înscrierile se pot face online, completând formularul disponibil aici sau direct la sediul cantinei. Fiecare solicitare va fi procesată de Asociația Șansa ta, iar beneficiarilor li se vor realiza dosare sociale.

În această perioadă, cantina va funcționa în regim take-away (luat la pachet), ca urmare a restricțiilor cauzate de Covid-19.

,,De 10 ani suntem alături de persoanele fără adăpost, iată că după o lungă perioadă de timp, am reușit să deschidem o cantină socială pentru acești oameni, năpăstuiți de soartă și pentru familii cu copii defavorizați.

Potrivit statisticilor oficiale, fiecare locuitor aruncă anual la coş 19 kilograme de mâncare. Această risipă trebuie rezolvată prin iniţiative cum este aceasta”, au precizat reprezentanții Asociației Șansa Ta.

Potrivit sursei citate, la meniul din ziua inaugurării cantinei sociale au trudit mai multe persoane publice. Smiley a tăiat legumele și a socializat cu invitații, iar Cătălin Botezatu a turnat ciorbița în castroane bio și le-a oferit beneficiarilor, alături de Chef Samuel. Vedetele s-au ocupat de pregătirea pachetelor pentru cei nevoiași, la cantina socială, deschisă marți, în București.

Spațiul cantinei respectă cele mai înalte condiții igienico-sanitare și dispune de toate dotările necesare, fiind compus din bucătărie, unde se vor depozita și pregăti mesele comunitare oferite, zonă administrativă și cameră tehnică, vestiare pentru femei și bărbați, dar și o zonă de servit cu mese și scaune pentru aproximativ 70 de persoane, care va fi disponibilă după ridicarea restricțiilor.

Bucătăria este utilată cu echipamente de gătit moderne: cuptoare, plite, mașini pentru gătit (curățat, tocat, paste, etc), frigidere, vitrine, camere pentru depozitare. Printre facilitățile disponibile se numără și sistemele de siguranță, instalații sanitare și de ventilație noi, vestiare cu dușuri, spălătorie pentru echipamentul de lucru, toalete pentru beneficiari, lift pentru persoanele cu dizabilități, dar și o parcare cu 20 de locuri și o zonă de recepție a mărfii.

,,Credem că o companie are rolul de a fi partener al comunității și că implicarea face diferența, de aceea ne-am dorit să realizăm acest proiect ce vine în sprijinul persoanelor vulnerabile. Facem constant eforturi pentru diminuarea risipei alimentare, iar prin această acțiune ne-am propus să folosim inteligent toate resursele de care dispunem și să aducem zâmbetul pe buze celor care au nevoie de ajutor”, spune Katharina Scheidereiter, CSR Manager la Kaufland România.

Ne bucurăm nespus să primim sprijinul Kaufland România și să pornim împreună această inițiativă frumoasă, ce va ajuta atât de mult persoanele fără adăpost și familiile cu venituri mici”, a declarat Gabriel Ciobotaru, președintele Asociației Șansa Ta.

Risipa alimentară este o problemă globală cu consecințe complexe, iar misiunea companiei este ca prin acest proiect să utilizeze inteligent toate resursele de care dispune.

Kaufland și-a propus ca până în 2023 să reducă cu până la 50% risipa alimentară din toate magazinele și să crească nivelul de conștientizare al acestui fenomen și în rândul consumatorilor. Totodată, Kaufland și-a asumat să susțină și să contribuie la atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri) lansate de Organizația Națiunilor Unite (ONU), pentru a aborda cele mai presante probleme cu care se confruntă societatea la nivel global.

Proiectul Cantina Socială atinge în principal două dintre acestea: Fără foamete (ODD 2) și Consum și producție responsabile (ODD 12).

2 Comments

  1. Grosmayer Elisabeta Renate

    Vă rog să mă ajutați si pe mine cu hrana sânt o persoană săracă si am ajutor de handicap si nu mă pot descurca

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.