Persoanele care plătesc asigurări la sistemul public de sănătate au dreptul anual la servicii medicale de tratament și de recuperare, printre care kinetoterapie sau masaj. Pachetul de bază de servicii medicale, care a intrat intră în vigoare de la 1 iulie, oferă inclusiv acces la sanatorii și stațiuni balneare.

Astfel, printre serviciile medicale de care beneficiază asigurații se numără și serviciile de medicină fizică și de reabilitare, care sunt decontate pentru anumite diagnostice.

Medicina fizică și de reabilitare, cum este denumită în prezent specialitatea de recuperare medicală, se ocupă cu evaluarea diagnosticarea și tratamentul tulburărilor musculoscheletale, neurologice și medicale care afectează funcția fizică și capacitatea de mișcarea pacienților.

Medicina fizică și de reabilitare tratează o serie largă de afecțiuni, inclusiv leziuni provocate de accidentări sportive, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni neurologice (cum ar fi scleroza multiplă sau poliomielita), traumatisme ale măduvei spinării, afecțiuni musculoscheletale (cum ar fi artrita sau hernia de disc), oncologice, status post Covid 19, afecțiuni digestive, metabolice etc.

Pachetul de servicii medicale de bază oferă acces la o gamă mare de metode și tehnici care ajută pacienții să își restabilească funcțiile afectate și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Aceste metode pot include terapie fizică, terapie ocupațională, terapie prin exerciții, terapie prin masaj, manipulare vertebrală, electroterapie, kinetoterapie, manipulări vertebrale și de articulații, băi, împachetări etc.

Procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare se decontează pentru o perioadă de maximum 21 zile pe an, atât la copii, cât și la adulți. Costul serviciilor medicale acordate peste durata de spitalizare de 21 de zile sunt suportate în întregime de către asigurați,  exceptând pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral în primele patru luni, cei cu paralizie cerebrală, pacientele cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare și cele cu anexectomie, precum și marii arși în primele patru luni de la externare.

Pentru aceste categorii de pacienți se decontează proceduri medicale specifice de medicină fizică și de reabilitare pentru o perioadă de maximum 42 de zile pe an.

Normele de aplicare a legislației care reglementează condițiile acordării serviciilor medicale de acest tip în stațiuni balneoclimaterice și în sanatorii stabilesc că asigurații primesc în mod gratuit acces la servicii hoteliere la un nivel de ,,confort standard” aferente internării în sanatorii. Prin ,,confort standard”, în ceea ce privește cazarea, se înțelege salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare și fără dotări suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider, aer condiționat și altele asemenea).

În situația în care un asigurat solicita servicii hoteliere cu un grad superior de confort, va trebui să suporte diferența de preț. Însă, contravaloarea serviciilor de cazare nu poate depăși 300 de lei pe zi, iar tariful pentru servicii de cazare nu se percepe pentru ziua externării.
De menționat este faptul că sanatoriile și preventoriile vor suporta contravaloarea serviciilor hoteliere standard și pentru însoțitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la 3 ani, precum și pentru însoțitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.