Ambiție. Curaj. Putere de a lupta. Determinare. Perseverență. Echilibru. Pasiune. Sfidare a destinului. Toate acestea calități se împletesc armonios într-o tânără cu o minte sclipitoare, pe nume Laura Stifter, a cărei viață te inspiră și te învață că orice provocare poate fi cucerită.

Deși este o persoană nevăzătoare, Laura Stifter  a ales să candideze din partea Demos pentru Consiliul General al Municipiului București, precum și pentru Consiliul local al Sectorului 1.

Laura  Stifter, în vârstă de 28 de ani, absolventă a Facultăților de Teologie și Filosofie din București și doctorand la Facultatea de Filosofie a Universității din București, este o tânără ambițioasă care nu consideră lipsa vederii un impediment în a-și urma visurile. Anul trecut a predat Religie la Colegiul Mihai Viteazul, iar în prezent predă Cultură civică la două școli generale (practic, conținuturi de educație politică pentru adolescenți). 

Chiar dacă tânăra vede foarte puțin cu un singur ochi (fiind nevăzătoare din naștere), această particularitate fizică o motivează și mai puternic să asume angajamentul civic în slujba unei cauze în care crede mult: dreptul persoanelor cu dizabilități la o viață liberă, independentă și împlinită în societate, implicând, desigur, și dreptul la educație incluzivă, la participare deplină în viața socială și profesională, precum și posibilitatea unui mod de viață activ în plan civic și politic.

,,Ca persoană cu dizabilități care am depășit (și am ajutat pe alții să depășească) diverse prejudecăți și discriminări, mi-am dat seama că putem să răzbim mai ușor doar dacă vom avea în funcții publice oameni ca noi, cu dizabilități, oameni care ne înțeleg și au trecut și ei prin ceea ce trecem noi. De la acest gând, m-am hotărât să încerc eu să intru în politică (deși știu că este foarte greu), așa că m-am înscris, acum un an și jumătate, în Partidul Democrației și Solidarității – Demos, un partid foarte nou, încă mic, dar cu oameni onești și care susțin în mod prioritar drepturile persoanelor cu dizabilități”, spune Laura.

Laura Stifter mărturisește că a fost aleasă membră a Consiliului Executiv Național (CEx) în Demos de aproximativ o lună și coordonează în continuare grupul de lucru Drepturi și libertăți, în cadrul partidului.  

Tânăra politiciană a ales să candideze din partea Demos cu scopul de a construi împreună un București social și incluziv, un oraș sigur și accesibil pentru toți. Ea lucreză mult, inclusiv cu elevi nevăzători din școli speciale pe care-i meditează, în regim de voluntariat, pentru Bacalaureat, încurajându-i totodată în privința incluziunii școlare și profesionale. 

,,Am ales să fac politică pentru a susține cauza persoanelor cu dizabilități, precum și o serie de deziderate în domeniul educațional: o educație centrată pe elev, bazată pe formarea de competențe și aptitudini, o educație care să formeze gândirea liberă și critică, spiritul colaborativ și rafinamentul etic al tinerilor”, explică Laura.

Colegii din Demos spun despre Laura că aceasta ,,are toate calitățile necesare unui om politic: are în minte întotdeauna binele tuturor, muncește necontenit, nu lasă pe nimeni în urmă.” În plus, rezultatele profesionale o recomandă pentru funcția la care aspiră.

Laura a urmat Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr” din București, absolvind ca șefă de promoție și cu numeroase performanțe școlare, inclusiv la olimpiade naționale, iar socializarea cu ceilalți elevi a fost excelentă pe tot parcursul anilor de liceu.

Luna trecută, Laura a dat definitivatul și titularizarea, luând la ambele note foarte bune, iar pe 20 august va afla unde va fi repartizată.

Și în plan civic, Laura a avut câteva inițiative lăudabile. Recent, ea a lansat o petiție online, pentru care a strâns peste 18000 semnături, în care cerea ministerului Sănătății  ,,ca pacienții de Covid-19 asimptoamtici sau cu simptomatologie ușoară să nu mai fie internați obligatoriu, ci să aibă opțiunea autoizolării la domiciliu  sau în orice alt loc în care au acces și spațiul necesar în vederea izolării”. Laura a făcut acest lucru, în perioada stării de urgență, când mass-media era plină de cazuri ale asimptoamticilor ținuți cu săptămânile forțat în spital.

De asemenea, tânăra a ținut cateheze online pentru o parohie românească din Austria și a lansat un apel public pentru accesibilizarea transportului și a instituțiilor publice, mai ales acum, în contextul pandemiei.

,,Consider acum că cea mai bună modalitate de a determina luarea unor mai bune decizii pentru noi este curajul de a lua noi înșine acele decizii, asumând funcții publice sau, cel puțin, exercitându-ne dreptul la vot și cerându-ne drepturile, cu fermitate și asertivitate, de câte ori contextul o impune. Pentru a ne apropia de idealurile noastre, căci n-avem voie să le abandonăm, este esențial să fim, pe scena lumii, nu doar spectatori ori suporteri, ci în primul rând actori, asumând drepturi și responsabilități depline, egale cu ale tuturor celorlalți semeni ai noștri”, mai spune Laura.

În ceea ce privește proiectele de viitor, Laura Stifter menționează câteva măsuri care consideră că ar fi utile în progresul social și profesional al persoanelor cu dizabilități: promovarea educației incluzive în detrimentul celei segregate, dezinstituționalizarea și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, măsuri de accesibilizare a infrastructurii, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la tehnologiile asistive necesare, organizarea unor cursuri/ traininguri pentru medici, de comunicare cu pacienții cu dizabilități și crearea de către stat, a unui „fond al dizabilității”, format din taxele suplimentare pe care companiile sunt obligate să le plătească în urma neangajării persoanelor cu dizabilități.

,,Ca profesoară cu experiență în predarea unor discipline foarte diferite și în școli diverse, voi susține proiecte viabile în domeniul educațional, consultându-mă în mod sistematic cu reprezentanții elevilor, părinților și cadrelor didactice, precum și cu specialiștii în științele educației. Voi susține drepturile fundamentale ale cetățenilor cu dizabilități, așa cum am reușit și până acum în plan civic. Voi face demersuri pentru susținerea victimelor violenței domestice, precum și pentru sprijinirea copiilor în situații de risc (orfani, din familii sărace)”, a punctat Laura.

Singurul obstacol în privința candidaturii tinerei politiciene îl reprezintă strângerea a câteva mii de semnături de susținere de la cetățeni, pentru a avea dreptul să candideze la alegeri. Ea face un apel la cetățenii bucureșteni să-i ofere semnăturile de susținere, online, până pe data de 18 august (asta nu înseamnă încă vot, ci doar că cetățenii sunt de acord ca Demos să candideze, să apară pe buletinele de vot la viitoarele alegeri).

Laura Stifter consideră că statutul de cetățean nu este un „hobby”, ci o „meserie”, presupunând asumarea de angajamente civico-politice și participare sistematică la viața comunității.

 ,,Consider că o persoană înzestrată cu anumite aptitudini are nu doar dreptul, ci și datoria de a-și folosi și cultiva aptitudinile în folosul propriu și al comunității, a se vedea, în acest sens, parabola biblică a înmulțirii talanților. Ne putem dezvolta noi înșine și putem participa împreună la construirea unei societăți mai bune doar asumând curajul de a fi creativi, de a ne „înmulți talanții”, aptitudinile, talentele primite în dar din partea Divinității. Astfel, îmi spuneam, de vreme ce Dumnezeu mi-a dăruit aptitudini legate de comunicare în public, de argumentare și gândire critică, de vreme ce El m-a înzestrat cu o doză mare de curaj, inclusiv intrarea în politică în condițiile statutului meu profesional ca teolog și cadru didactic, implică asumarea unor riscuri, atunci înseamnă că TREBUIE să mă implic, punând acești „talanți” în slujba semenilor”, a declarat Laura pentru Jurnal Social.

Puteți să-i oferiți Laurei Stifter semnătura de susținere necesară în vederea depunerii candidaturii ei pentru alegerile locale din București, la linkul de mai jos:

https://semnaturi.asociatia-g2.ro/locale-2020/demos/?fbclid=IwAR1RZGP4grkktvvL__jktePYBrZGUuv6LiUk0ajIPW7Pjf4euhHlASdbGM0

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.