Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, 9 noiembrie 2023, Legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 126/2021 pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru acordarea unei indemnizații compensatorii pentru persoanele cu handicap, prin care s-a stabilit cuantumul alocaţiei de stat pentru copii începând cu drepturile lunii ianuarie 2022.

Ordonanţa prevede indexarea anuală, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei, a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, începând cu drepturile lunii ianuarie 2023.

Potrivit actului normativ, măsura a fost luată în contextul majorării preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii.

,,Ținând cont de creșterea inflației și majorarea prețurilor pentru toate categoriile de bunuri și de servicii care conduce la scăderea puterii de cumpărare a veniturilor familiilor cu copii și a persoanelor cu dizabilități, inclusiv a transferurilor sociale, respectiv beneficiile de asistență socială printre care se numără și alocația de stat pentru copii, precum și prestațiile sociale acordate persoanelor cu dizabilități, măsurile menționate sunt necesare și vitale pentru scăderea riscului excluziunii sociale în rândul acestor categorii de beneficiari care însumează 3,6 milioane de copii și aproximativ 825.000 de persoane cu dizabilități”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Potrivit legii promulgate, începând cu drepturile lunii ianuarie 2022, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale;

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

De asemenea, actul normativ modifică alin. (3) al art. 1 din Legea nr. 61/1993, în sensul clarificării modului în care alocaţia de stat pentru copii se poate acorda tinerilor cu dizabilităţi care urmează o formă de învăţământ, dar care nu se încadrează în categoria studiilor liceale sau profesionale, parte dintre aceşti tineri urmând forme de învaţămant speciale, în cele mai multe cazuri la vârsta de 18 ani ei urmând, încă, cursurile învăţământului gimnazial.

„Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani”, se precizează în legea promulgată.

Adulţii cu handicap beneficiază, de asemenea, de o indemnizaţie compensatorie, între 60 şi 350 de lei.

Conform legii, pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:

a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;

b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;

c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.

Pentru copilul cu handicap indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:

a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;

b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;

c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu.

,,Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii”, se mai arată în actul normativ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.