Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, 2 noiembrie 2022, decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

Conform legii, planul se implementează pentru perioada 2023-2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Documentul se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

,,Toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire şi combatere a cancerului, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri palliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate și servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană”, arată legea.

Actul normativ stabilește că Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătății publice, este responsabil de planificarea, inițierea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea cancerului. Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Finanțelor sunt responsabile de îndeplinirea măsurilor din plan.

Totodată, îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul național de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.

,,Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, stabilește legea.

Actul normativ mai prevede că Ministerul Finanţelor creează şi finanţează un fond de inovaţie în sănătate, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Totodată, legea prevede ca, în scopul implementării Planului național de prevenire şi combatere a cancerului în România, Ministerul Sănătăţii şi unităţile din subordine şi coordonare, precum şi ministerele care au reţea medicală proprie, pot colabora cu asociaţii şi fundaţii de profil, naţionale şi internaţionale.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii, împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.

Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatorii proiectului de lege referitor la Planul Naţional de Combatere a Cancerului, supravieţuitoare a bolii, și-a exprimat încrederea că acest plan va salva vieţi şi îi va ajuta pe bolnavi, pe supravieţuitori şi pe familiile acestora.

,,Am participat la Palatul Cotroceni la evenimentul de promulgare a Legii pentru prevenirea și combaterea cancerului de către Preşedintele Iohannis. Vă mărturisesc că a fost unul dintre cele mai emoţionante momente ale vieţii mele. M-au năpădit o mulţime de sentimente: încredere că acest Plan va salva vieţi şi îi va ajuta pe bolnavi, pe supravieţuitori şi pe familiile acestora; împlinire că am fost şi eu parte a colectivului care a elaborat Planul şi legea; recunoştinţă faţă de toţi cei care au făcut posibilă adoptarea legii; speranța că Ministerul Sănătății va înțelege responsabilitatea care îi revine în implementarea Planului și va trece la treabă în cel mai scurt timp. Mesajul meu pentru bolnavii oncologici rămâne acelaşi: Luptaţi, nu abandonaţi nicio clipă speranţa, ajutorul este pe drum!”, a transmis senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Pentru mai multe informații, consultați Legea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului aici:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.