,,Nu trebuie să fii cineva special pentru a realiza ceva uimitor. Trebuie să ai un vis, să crezi în el şi să munceşti din greu pentru a-l realiza.” Aceste cuvinte îl reprezintă foarte bine pe Ralph Braun, un om care a crezut în visul lui, reuşind, în ciuda obstacolelor întâlnite, să construiască un imperiu. Mulţi oameni nu ştiu cine este Ralph Braun, însă pentru mii de persoane cu dizabilităţi el este o adevărată legendă. Acesta este fondatorul produselor BraunAbility care au adus independenţă utilizatorilor de scaune rulante din întreaga lume. Povestea sa este una impresionantă şi plină de inspiraţie şi merită să fie cunoscută.

Ralph Braun s-a născut şi a crescut în Winamac, Indiana, Statele Unite. La vârsta de 6 ani, a observat că ceva nu era în regulă cu el. El nu putea să urce scările asemenea fraţilor săi. Părinţii îngrijoraţi l-au dus la un spital pentru copii, unde a fost diagnosticat cu distrofie musculară. Ulterior, acest diagnostic a fost schimbat în atrofie spinală musculară. La cea mai frumoasă vârstă – a adolescenţei – Ralph a fost nevoit să folosească un scaun rulant. A fost o experienţă traumatizantă, însă cu ajutorul părinţilor a reuşit să treacă peste aceasta. Ei l-au încurajat să nu renunţe, fiind ,,cârjele” care l-au susţinut să nu cadă pradă deznădejdii. După ce a terminat liceul, el a urmat timp de un an un colegiu la Indiana State, însă a fost nevoit să renunţe. Era o provocare mult prea mare să se deplaseze într-un scaun rulant prin campus. Astfel că a încercat să găsească soluţii practice la nevoia sa. Ralph a reuşit să proiecteze primul scuter electric din lume în garajul vărului său, pe care l-a numit Tri-Wheeler. Acesta îi conferea mobilitatea şi independenţa de care avea nevoie.

,,Toată lumea mi-a spus că acest lucru nu va funcţiona. Dar când vine vorba de ingineria bazată pe bunul simţ, îmi dau seama că sunt foarte binecuvântat. Cred că este o abilitate dată de Dumnezeu, deoarece simt că am fost trimis aici pe pământ, pentru a-mi ajuta colegii, care au o dizabilitate, să obţină mobilitate”, a povestit Ralph pentru Inc. Magazine.

Ralph era hotărât să reuşească în ciuda tuturor obstacolelor. El s-a angajat şi în fiecare zi se deplasa la lucru, indiferent de vreme, unde ocupa funcţia de manager de control al calităţii pentru un producător de piese auto. Când alţii au aflat despre invenţia sa şi au dorit ca el să construiască mai multe scutere, el a decis să creeze ,,Save-a-Step Manufacturing”, pentru a construi primul scuter motorizat – în timp ce încă lucra cu normă întreagă.

O nouă provocare avea să-l împingă spre o altă realizare. Fabrica de piese auto la care lucra a trebuit să fie mutată mai departe de casa sa, însă cu ingeniozitatea şi determinarea sa a reuşit să proiecteze primul ascensor Braun pentru scaune rulante în 1966. Patru ani mai târziu, în 1970, Ralph a făcut un lift pentru furgonetele tradiţionale de dimensiuni mari. El a continuat să lucreze la fabrică, pentru că în acel timp avea trei copii şi avea nevoie de venituri. Toţi banii pe care îi câştiga din construirea scuterelor şi a ascensoarelor îi investea în afacere.

Ralph a descoperit repede că alţii, la fel ca el, tânjeau după aceeaşi independenţă. Cu doar o mână de angajaţi şi în ciuda tuturor problemelor copleşitoare, el şi-a început afacerea. Odată cu întoarcerea soldaţilor răniţi din Vietnam, afacerea lui cu ascensoare a înflorit şi, în cele din urmă, a devenit o pasiune cu normă întreagă. Astfel, a fost creată Corporaţia Braun în 1972. Un an mai târziu, a părăsit fabrica pentru a se concentra în mod deplin pe afacere. Pasiunea şi munca sa asiduă au dat roade.

Astăzi, BraunAbility deţine peste 1.000 de angajaţi, toţi lucrând pentru sporirea mobilităţii în întreaga lume.

Mulţumită lui Ralph Braun, persoanele cu handicap au abilitatea de a merge acolo unde vor să meargă, când vor să meargă. Mii de ascensoare pentru scaune cu rotile Braun sunt utilizate în întreaga lume atât ca vagoane comerciale, cât şi ca vehicule de uz personal.

Ralph Braun este un om a cărui poveste a împletit viziunea, perseverenţă, ingeniozitatea, reuşind să lase o moştenire valoroasă, aceea de a ajuta oamenii cu dizabilităţi să-şi recapete independenţa.
În 2011, Ralph a fost onorat de Casa Alba ca unul dintre cei 14 cetateni numiti Champion of Change (Campion al schimbarii) pentru munca sa în beneficiul persoanelor cu dizabilități.

Cu toate că el a decedat în 2013, moştenirea lui este în continuare forţa motrice din spatele misiunii echipei BraunAbility de azi. El a trăit 73 de ani, arătând că se poate să-ţi împlineşti visurile, chiar şi în circumstanţe nefavorabile. El nu a lăsat ca dizabilitatea şi lipsa de experienţă să-i stea în cale.

Nimeni nu a avut un impact atât de profund asupra comunităţii persoanelor cu dizabilităţi şi a vieţilor atâtor familii.

Una dintre lecţiile de viaţă pe care le lasă celor ce îi citesc povestea este aceea că e important să ai un vis, pe care să-l hrăneşti constant cu optimism şi soluţii, cu perseverenţă şi înţelepciune, ca să poţi cultiva succesul. Să cauţi întotdeauna modalităţi pentru a-ţi transforma obstacolele în ocazii pentru reuşită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.