Încă din primele zile ale pandemiei de COVID-19, literatura științifică și buletinele de știri au dedicat multă atenție celor două grupuri de pacienți – celor care dezvoltă o formă severă și necesită terapie intensivă și celor care fac o formă mai ușoară sau chiar sunt asimptomatici. Este important să știm ce simptome indică cel mai clar necesitatea unei îngrijiri urgente.

O listă a simptomelor prezente în Covid-19 a fost actualizată recent de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Harvard, în urma unui studiu care a inclus peste 1.000 de pacienți ce au solicitat îngrijiri medicale de când a fost declarată pandemia provocată de noul coronavirus.

Rezultatele oferă o serie de indicii care îi pot ajuta pe medici să facă deosebirea între pacienții infectați cu COVID-19 și cei cu alte afecțiuni care pot imita simptomele COVID-19.

Astfel de indicii sunt esențiale, deoarece triajul precoce și luarea rapidă a deciziilor rămân esențiale chiar și acum, când testarea devine din ce în ce mai disponibilă decât a fost în primele zile ale pandemiei, a precizat echipa de cercetare.

Testarea este departe de a fi una universală și, chiar și atunci când este disponibilă, testele pot avea totuși un timp de schimbare de la una la trei zile. În plus, unele teste rapide care au apărut pe piață nu au fost în totalitate fiabile și au provocat rezultate fals-negative.

„Recunoașterea timpurie și triajul adecvat sunt deosebit de importante, având în vedere că, în primele zile de infecție, persoanele infectate cu noul coronavirus pot prezenta simptome care nu se disting de o varietate de alte infecții virale și bacteriene acute”, a declarat dr. Pieter Cohen, prof.univ.dr. la Harvard și medic la Cambridge Health Alliance din Boston.

Una dintre constatările oamenilor de știință americani este aceea că febra nu este neapărat în fruntea listei.

„Febra nu este un indicator fiabil al Covid-19”, a spus dr. Pieter Cohen. În opinia acestuia, oamenii care apar la spital cu simptome respiratorii au doar temperaturi ale corpului ușor ridicate.

,,Covid-19 poate începe cu tuse uscată, fără febră, cu dureri în gât, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, dureri de spate și oboseală”, a explicat Cohen într-un comunicat de presă.

Un semn cheie al bolii cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 îl reprezintă pierderea mirosului în primele zile de la debutul simptomelor. Iar dificultățile în respirație sunt un alt simptom care se diferențiază de altele prezente în boli comune, cum ar fi gripa.

Dificultățile de respirație poate apărea, de asemenea, într-un atac de panică indus de anxietate și, desigur, de teama că ar putea avea Covid-19 pacientul respectiv.

,,În primul rând, respirația indusă de anxietate apare rapid, aparent din senin, în timp ce dificultățile de respirație provocate de COVID-19 tind să se dezvolte treptat, în decurs de câteva zile. Însă atunci când lipsa respirației provine dintr-un atac de panică, de obicei, se întâmplă atunci când o persoană se odihnește sau încearcă să adoarmă.

Dar în Covid-19, respirația dificilă se accentuează odată cu efortul fizic, inclusiv cu efectuarea unor activități simple zilnice, precum mersul pe jos, urcarea scărilor”, au explicat cercetătorii,

Medicii americani susțin că nivelurile de oxigen din sânge pot scădea rapid odată cu efortul, chiar și la persoanele anterior sănătoase, iar dificultățile de respirație pot fi un semn de avertizare real că o persoană s-ar putea confrunta cu scăderi periculoase ale nivelului de oxigen din sânge.

Medicii pot monitoriza rapid nivelul de oxigen din sânge folosind un dispozitiv simplu numit pulsimetric. Odată ce au fost diagnosticați cu dificultăți de respirație cauzate de COVID-19, acești pacienți ar putea fi externați, dar vor necesita totuși „monitorizare foarte atentă și frecventă pentru a verifica dacă starea pacientului se poate deteriora și are nevoie să meargă la spital „, au mai spus oamenii de știință.

Studiul condus de prof.dr. Cohen se bazează pe evaluarea a peste 1.000 de pacienți văzuți într-un ambulatoriu COVID-19 din Boston. Robert Glatter, medic de medicină de urgență la Spitalul Lenox Hill din New York, afirmă că în departamentul său se prezintă unii pacienți fără nici o scădere a oxigenului din sânge, dar cu oboseală, dureri musculare și adesea cu pierderi ale mirosului.

„Există, de asemenea, un subgrup de pacienți stabili – cu simptome ușoare și hipoxie ușoară, dar cel mai important, trebuie să acordăm o atenție deosebită acelor pacienți care se confruntă cu simptome precum dificultăți de respirație sau disconfort toracic și care se agravează. Acești pacienți sunt cei mai expuși riscului apariției unei furtuni de citokine”, a adăugat Glatter.

Cercetătorii americani au concluzionat că este important să se țină cont de toate aspectele care îi preocupă pe pacienți atunci când ei se prezintă la secția de urgență și atunci când se evaluează pacienții care pot fi expuși riscului de a dezvolta complicații și forme severe de COVID-19.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.