În urma petiţiei făcute de către Asociaţia Rebeca Faith Hope Love privind lipsa adaptării pentru copiii cu dizabilităţi a locurilor de joacă din parcurile sectorului 2, în data de 12.01.2021, a avut loc la Primăria sector 2 întâlnirea cu consilierii primarului, Radu Mihaiu, dar şi cu reprezentanţi ai Administraţiei Domeniului Public Sector 2, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Faith Hope Love.

Conform sursei citate, la discuţii au participat reprezentanţi ai ONG-urilor, Cotolea Adnana (Asociaţia Rebeca Faith Hope Love şi mamă copil cu dizabilitate neuromotorie), Ruxandra Mateescu (Supereroi printre noi şi mamă copil cu dizabilitate neuromotorie), Albert Nicoleta Larisa (psiholog, fondator Asociaţia Proacta Edu şi mamă 4 copii tipici).

Petiţia a fost susţinută de către Adela Antoniu, mamă copil special, Asociaţia Umanitară Marta Maria şi Joyplace, primul loc de joacă interior adaptat pentru copiii cu nevoie speciale din Bucureşti.

,,În cadrul discuţiei a fost prezentată necesitatea locurilor de joacă incluzive. A fost luată în calcul realizarea unui loc de joacă incluziv în Parcul Tei (proiect pilot), dotarea cu un leagăn pentru scaun rulant şi un ansamblu de tobogane în Parcul Plumbuita, dar şi realizarea de alei senzoriale în cât mai multe parcuri din sectorul 2.

Un loc de joacă ar trebui să ofere copiilor posibilitatea de a participa la jocurile sociale şi de a interacţiona cu alţi copii. Este important pentru toţi copiii deopotrivă cu dizabilităţi şi neurotipici jocul cooperativ, interacţiunea socială, jocul dramatic şi imaginativ”, transmite Asociaţia Rebeca Faith Hope Love.

Potrivit comunicatului, jocul incluziv subliniază importanţa includerii tuturor copiilor: a celor cu dizabilităţi şi a copiilor tipici. Incluziunea permite tuturor copiilor indiferent de abilităţi şi vârste să se joace împreună. Toate spaţiile de joacă trebuie create pentru a oferi oportunităţi de joc de înaltă calitate, indiferent de nevoile şi abilităţile copiilor.

Este nevoie de o signalistică adecvată. Parcul sa fie semnalizat ca fiind unul incluziv şi adaptat, atât la intrare, cât şi în dreptul fiecărui loc de joacă. Semnalizarea se va face prin pictogramele aferente, inclusiv cele reprezentative pentru autism şi dizabilitate intelectuală, pentru creşterea nivelului de conştientizare şi schimbarea percepţiei populaţiei.

Prin locuri de joacă adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilităţi, în special copiii, nu vor mai fi obligaţi să privească din cărucioare la cei care se relaxează legănându-se în leagăne imposibil de accesat pentru ei.

,,Pentru copiii cu mobilitate scăzută sau alte deficienţe, un loc de joacă incluziv le permite să se joace ca şi ceilalţi copii. Pentru ceilalţi copii care nu au aceste provocări, echipamentele speciale le pot oferi şi lor mari beneficii. Conectarea cu copiii de diferite medii şi abilităţi încurajează empatia, precum şi abilităţile sociale şi emoţionale de care vor beneficia copiii pe parcursul vieţii. Copiii care pot coopera şi se pot juca cu copii speciali, vor fi mai pregătiţi pentru o lume şi un loc de muncă diversificat ca adulţi. Practic, aceşti micuţi nu au unde să iasă în parc, printre alţi copii de vârsta lor, cu care să socializeze şi să se împrietenească. Părinţii şi persoanele care însoţesc copiii cu dizabilităţi la locul de joacă, vor găsi timpul de joc mult mai distractiv”,  a declarat Adnana Cotolea, vicepreşedinte Asociaţia Rebeca-Faith-Hope-Love şi mama Rebecăi, un copil cu dizabilităţi fizice şi cognitive.

Adnana Cotolea precizează că realizarea unui spaţiu de joacă pentru copiii cu dizabilităţi va produce efecte pozitive asupra vieţii acestora din punct de vedere fizic, psihic şi emoţional. Ea consideră că toţi copiii merită cel mai înalt nivel de distracţie.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.