Covor tactil Loges - Vet - Evolution (LVE
Covor tactil Loges – Vet – Evolution (LVE

O nouă tehnologie vine în ajutorul nevăzătorilor… Este vorba despre sistemul de semne și căi tatctile integrate LOGES – VET – EVOLUTION (LVE). Acesta reprezintă o colaborare între Asociația Italiană a Nevăzătorilor și a Persoanelor cu deficiențe de vedere UICI NPO și Asociația Persoanelor cu Dizabilități Vizuale ADV NPO, care ulterior a dat naștere Institutului Național pentru Mobilitate Autonomă a Nevăzătorilor și a celor cu deficiențe de vedere INMACI, notează cei de la Giulioli Pavimenti.

Loges – Vet – Evolution (LVE) este o tehnologie avansată dezvoltată de compania italiană Giulioli Pavimenti, cu 90 de ani de istorie și experiență în domeniul pavajelor de exterior și interior. Caracterististica extrem de inovatoare a acestei tehnologii rezidă în capacitatea sa de a furniza, pe lângă informațiile tactile, chiar și informații pe cale vocală prin integrarea cu sistemul electronic de mesagerie vocală.

Partea tactilă constă în zone prevăzute cu reliefuri special concepute pentru a fi percepute sub picioare, dar și contrastate vizuale, care urmează să fie instalate pe podea, pentru a permite nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere ,,orientarea și recunoașterea locurilor și a surselor de pericol”, prevăzute de lege (503/1996 DPR, DM 236/1989, etc.), instalate în spații și clădiri publice și private.

Aceste suprafețe sunt împărțite în coduri de informații ușor de înțeles, care permit crearea unor căi de ghidare sau căi tactile, și anume căi cu ghidări reale, precum și semne tactile simple – indicațiile precise necesare pentru a localiza un punct de interes, cum ar fi o stație de autobuz sau un semafor. Cele șase coduri sunt: ,,Direcția corectă”, ,,Stop /pericol”, ,,Pericol de traversat”, ,,Intersecție”, ,,Atenție /Serviciu” și ,,Obligația de întoarcere la 90°”.

Particularitatea specială care diferențiază în mod clar Loges – Vet – Evolution (LVE) de toate celelalte sisteme existente până în prezent, este că partea de jos a plăcilor care îl alcătuiesc sunt întotdeauna umplute cu o frecvență de radio care fac ca sistemul să fie programat să difuzeze în căști mai mult sonor în orice locație vă aflați, mediul înconjurător, prezența birourilor sau a facilităților de interes public, magazinele, precum și orele de program și alte informații pe care le considerați utile.

Sistemul tactil s-a răspândit deja din 1995 în zeci de mii de locuri în Italia și în alte țări. În acest sens au fost făcute unele modificări pentru a deveni mai vizibil și mai funcțional și, de asemenea, pentru a se adapta standardelor europene.

Loges – Vet – Evolution (LVE) a fost conceput cu scopul de a contribui în mod semnificativ la promovarea călătoriilor independente și în condiții de siguranță a persoanelor nevăzătoare și a celor cu deficiențe de vedere, precum și pentru a veni în sprijinul persoanelor în vârstă, a căror acuitate vizuală este de obicei redusă. Se preconizează ca elementele tactile să fie, de asemenea, contrastante cromatic sau, mai bine spus, sub aspectul coeficientului luminanței (contrast luminos-întunecat), doar în favoarea celor nevăzători și a celor cu deficiențe de vedere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.