Chiar dacă nu pot merge, persoanele cu dizabilități pot experimenta senzația unică de a schia datorită unei asociații din Satu Mare. Este vorba despre Asociația Caiac SMile, care și-a propus să dea șansă persoanelor cu dizabilități să se bucure de mișcare în sezonul rece.

Voluntarii din Satu Mare au creat scaune speciale, montate pe lame de schi, cu ajutorul cărora persoanele cu dizabilități locomotorii pot practica sporturi de iarnă. Astfel de dizpozitive vor ajunge pe mai multe pârtii din țară.

,,Am luat un scaun cu rotile, am dat jos roţile şi am pus ski-uri, în aşa fel încât persoanele cu dizabilităţi locomotorii care veneau cu noi iarna la caiac să reuşească să aibă utilitate şi pe timp de iarnă şi să schieze cu noi”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației.

Deoarece proiectul a reușit să aducă zâmbete pe chipurile oamenilor, membrii asociației au decis să producă în masă astfel de dizpozitive și să le trimită în toată țara. La sfârșitul săptămânii, pârtiile Icoana din Cavnic, Feleacu din Cluj, Cheile Grădiştei şi Poiana Braşov au fost dotate cu scaune speciale, adaptate pentru schi, astfel încât persoanele cu dizabilități locomotorii să se poată bucura de sentimentul de libertate pe care îl conferă acest sport. Un al cincilea scaun va ajunge la Vatra Dornei.

,,Acestea au fost predate în weekend, se mai fac adaptări, dar probabil că de la sfârşitul săptămânii vor deveni funcţionale”, a precizat Ionuţ Stancovici.

Acesta spune că scaunele vor putea fi folosite gratuit de persoanele cu dizabilităţi, care vor putea învăţa să schieze singure cu ajutorul monitorilor asociaţiei.

,,Skiing with disabilities”, noul proiect al Asociației Caiac SMile, are ca scop integrarea socială prin implicarea în activități sportive a persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Echipa Caiac SMile își propune să ofere un exemplu de mobilizare a tuturor resurselor necesare pentru eliminarea obstacolelor ce duc la discriminarea sau marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale, dorind astfel implementarea ideei de ,,societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.