Părinții aflați în concediu pentru creșterea copiilor vor primi un stimulent de inserție majorat la 1.500 de lei, față de 650 de lei cât este în prezent, dacă revin în activitate înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau un an în cazul copilului cu handicap, a anunțat Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată de Guvern, miercuri, 7 aprilie, printr-o ordonanță de urgență care modifică și completează OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. 

,,Aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față. Practic, noile prevederi incluse în acest proiect sunt: 1500 lei (+850 de lei față de nivelul actual), dacă părintele revine în activitate oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilități. Acest stimulent se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități”, a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit Ministrului Muncii, se menține cuantumul de 650 lei pentru părinții care revin în activitate:

– după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni / un an în cazul copilului cu handicap oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;

– oricând după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități. Stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități;

În același timp, se introduce stimulentul de inserție de 650 lei pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.

Documentul mai propune acordarea stimulentului de inserție părintelui care are în întreținere copii cu vârsta cuprinsă între 2 (3) și 3 (4) ani în cazul în care, după încetarea unui raport de muncă sau de serviciu, se reangajează, precum și în situația în care acesta beneficiază de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, cu modificările și completările ulterioare, respectiv concediile pentru recuperarea capacității de muncă, concediile de îngrijire a copilului bolnav, mai puțin concediile de maternitate.

Sunt clarificate, de asemenea, unele dispoziții privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului în cazul persoanelor care, după stabilirea dreptului, își stabilesc reședința în altă țară și sunt reglementate situațiile în care se constată o abatere gravă sau abateri disciplinare repetate în legătură cu munca în perioada acordării stimulentului de inserție, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 (4) ani, perioadă în care, în prezent, se interzice angajatorului încetarea raportului de muncă sau de serviciu.

Ministrul Muncii a mai precizat că, în situația expirării valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap a copilului cu vârstă cuprinsă între 3 și 4 ani, stimulentul se acordă până la vârsta de 4 ani a copilului.

,,Se estimează că un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copiilor vor opta pentru întoarcerea la activitatea profesională şi obţinerea stimulentului de inserţie înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, astfel că numărul beneficiarilor de stimulent de inserţie va creşte la 105.687 persoane”, menționează Ministerul Muncii.

Sursa citată arată că aplicarea prevederilor noului act normativ poate duce la scăderea cheltuielilor de asistență socială cu aproximativ 100 milioane de lei pentru o perioadă de 12 luni. Pentru anul 2021, ținând cont de perioada rămasă până la sfârșitul acestuia, se estimează o scădere a cheltuielilor de aproximativ 58 milioane lei.

 „În momentul de faţă, există aproximativ 158.000 de persoane beneficiare de indemnizația pentru creșterea copilului. Noi estimăm că de acest stimulent vor beneficia aproximativ 20.000 de persoane. Şi, în aceste condiții, impactul pentru bugetul statului ar fi unul pozitiv, cu aproximativ 100 de milioane de lei pe an. În acelaşi timp, am ales acest plafon de 1.500 de lei tocmai pentru că el este suficient pentru a apela la servicii de supraveghere a copilului, dacă aleg să se întoarcă la muncă”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a adăugat că Ministerul Muncii pregătește un alt proiect de lege, prin care să fie legalizate activitățile casnice, inclusiv de menaj sau supraveghere a copilului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.