Marta Iozefina Bencze este o româncă, în vârstă de 43 de ani, ce a ales să trăiască în țara în care s-a născut, deși în sânge are și origini maghiare, germane și grecești. Ea susține că e ,,un cocktail minunat”, care îi îmbracă personalitatea cu câteva caracteristici definitorii, precum: „dor” românesc; „determinare” ungurească; „pragmatism” german și „spiritualitate” grecească. Ea este un exemplu viu de ambiție și perseverență, genul de om care nu se lasă până nu reușește și care își asumă cu responsabilitate ceea ce face. Faptul că este într-un scaun rulant nu o împiedică să militeze pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și să participe activ la viața societății.

Marta este licențiată în drept și absolventă a programului de master în Dreptul European al Afacerilor; acreditată ANC ca: formator, manager de proiecte, inspector resurse umane şi fundraiser. Ea este activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, iar din 2013 membră a rețelei DPI Established Women Leader Network (propusă de Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România).

Marta este candidat PNL la funcția de consilier al municipiului Galați. A ales să candideze pentru a motiva persoanele cu dizabilități să se implice mai mult în viața comunității, și împreună să schimbe mentalități. Ea consideră că schimbarea se produce prin implicare și prin perseverență.

,,Candidez, în primul rând, pentru că îmi doresc ca mai multe persoane cu dizabilități să își dorească să se implice în politică și în proiectele din comunitatea lor, doar astfel putem schimba atitudinea societății față de persoanele cu dizabilități. Doar dacă ne implicăm și suntem perseverenți, o să fim luați în serios. Deși, sunt de puțin timp în politică, un partid important îmi susține candidatura la Consiliul Local Galați, pe o poziție eligibilă (poziția a 3 a), și asta datorită faptului că am dat dovadă într-un timp foarte scurt de credibilitate, încredere și competență în toate proiectele în care m-am implicat. Da, se poate! Cu condiția să alegem implicarea activă și perseverența!” spune ea.

Marta mărturisește că, în adolescență, viața sa avea să i se schimbe brusc. Un traumatism vertebro-medular avea să-i provoace paralizia membrelor inferioare și să o determine să se adapteze la o noua viață, cea dintr-un scaun rulant. Practic, la vârsta de 14 ani dintr-un copil extrem de energic, sănătos, se trezește brusc cu o durere acută de picioare, și în câteva secunde nu și le mai poate mișca. A știut de la început că șansele de a mai merge vreodată sunt aproape inexistente și și-a promis că doar modul de a se deplasa s-a schimbat, visurile și planurile ei se vor împlini.

,,De 29 de ani utilizez pentru a mă deplasa un scaun rulant, pe care l-am primit ca pe un dar încă din adolescență, dar care m-a făcut să privesc viața dintr-o perspectivă nouă, să trăiesc experiențe unice și să realizez că, în viață este suficient să VREI, pentru a descoperi apoi că și POȚI”, afirmă Marta.

Dizabilitatea nu a reprezentat un impediment în calea dezvoltării ei și a comunității din care face parte. A practicat zeci de ani sport adaptat în scaun rulant, fiind multiplă campioană, vicecampioană națională la tenis de masă, atletism, powerlifting, tir. De-a lungul timpului, ea a primit nenumărate premii și distincții.

În anul 2011, Marta a publicat cartea motivațională ,,Personalități cu handicap care au influențat istoria”. Este speaker motivațional, fiind invitată periodic la conferințe naționale și internaționale pentru a susține discursuri inspiraționale pe diferite teme: leadership, problematica persoanelor cu dizabilități, probleme sociale, voluntariat, politicile publice ale UE etc.

„Sunt o persoană care nu a spus niciodată: ,,Nu pot!”. Mi-am transformat visele în obiective܈și am investit continuu în dezvoltarea mea personală”, menționează  Marta.

De profesie consilier juridic, Marta activeză de aproape 20 de ani în domeniul neguvernamental și lucreză cu tinerii, cu persoanele cu dizabilități fizice, senzoriale și/sau asociate, cu persoanele vulnerabile, în cadrul unor organizații neguvernamentale, în proiecte care vizează integrarea pe piața muncii și în educație. Este singura femeie în scaun rulant din România, care a deținut funcția de secretar de stat și de președintă a Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2016 – 2017).

Din decembrie 2018, Marta este Vicepreședinta Biroului Politic Local al Partidului Național Liberal – filiala Galați, Departamentul Imagine, Comunicare, Relații cu Presa și Purtător de cuvânt.

Marta luptă fără să obosească pentru respectarea drepturilor omului și implicit al persoanelor cu dizabilități.

,,Am participat activ în procesul de luare a deciziilor care privesc în mod direct persoanele cu dizabilități; am acţionat pentru adoptarea unei legislaţii civile, economice şi sociale în conformitate cu normele europene, în scopul integrării depline a persoanei cu dizabilităţi în societatea românească, cu drepturi, obligaţii şi şanse egale, ca toţi cetăţenii ţării. De asemenea, am participat la monitorizarea aplicării legislaţiei şi a strategiilor în domeniu; am colaborat cu instituţii publice sau private, cu organizaţii din ţară şi din străinătate, în probleme de interes comun cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități”, spune ea.

Marta susține că persoanele cu dizabilități au drepturi egale şi au dreptul la demnitate, egalitate de tratament, de viaţă independentă şi de participare deplină în societate.

,,Programul meu politic se axează pe transformarea administrației locale într-un model de bune practici pentru asigurarea accesului nemijlocit și neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la educație, sănătate, la participare activă în viața comunității și pe piața muncii. Pentru aceasta voi contribui activ la promovarea politicilor publice, strategiilor și programelor locale care vor asigura creșterea calității vieții tuturor gălățenilor”, subliniază Marta.

În cazul în care va fi aleasă consilier local, Marta va promova incluziunea activă și participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societate, în acord cu abordarea europeană a drepturilor omului. Ea va milita pentru transformarea societăţii într-o societate universal accesibilă pentru toţi.

,,Îmi doresc să contribui la schimbarea mentalității și atitudinii gălățenilor față de persoanele cu dizabilități, la transformarea comunității gălățene într-o comunitate accesibilă pentru toţi prin: accesibilizarea mediului fizic şi educaţional, a locurilor de muncă, a transportului şi a noilor tehnologii, asigurarea accesului la informaţie, cultură şi timp liber, sport, servicii sociale şi de sănătate”, mărturisește ea.

,,Nu mi-a fost niciodată ușor, dar sunt mândră că nu am renunțat niciodată la planurile mele personale și profesionale!”, adaugă Marta.

One Comment

  1. mult succes tuturor persoanelor cu dizalbilitati fizice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.