Rețeaua acțiunii globale privind dizabilitatea (Rețeaua GLAD) a organizat, joi, 25 iunie, o masă rotundă de nivel înalt privind pandemia de COVID-19 și drepturile persoanelor cu dizabilități. Evenimentul online a reunit o serie impresionantă de jucători-cheie în domeniul cooperării internaționale incluzive, precum reprezentanți ai Forumului european pentru persoane cu dizabilități, miniștri, ambasadori, șefi de agenții ONU etc. La nivel european, a inclus  țări, precum Finlanda, Irlanda, Norvegia, Spania și Regatul Unit.

Această masă rotundă a avut drept scop crearea de mecanisme pentru a îndeplini angajamentele din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități,  Agenda 2030 și cadrele sale conexe, în timpul și în urma crizei de COVID-19.

Dezbaterea a urmărit să deschidă calea către o recuperare incluzivă după pandemia COVID-19, asigurându-se că planurile socio-economice post-pandemice, inclusiv măsurile de protecție socială, sunt pe deplin incluzive pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, se poate construi un viitor care să-i includă pe toți.

În timp ce pandemia COVID-19 afectează toți membrii societății, persoanele cu dizabilități sunt afectate în mod disproporționat din cauza barierelor instituționale, de atitudine și de mediu. Pandemia a agravat aceste bariere și inegalități, prin expunerea persoanelor cu dizabilități la un risc crescut de izolare, de perturbare a serviciilor de asistență și de discriminare.

De asemenea, persoanele cu dizabilități se confruntă cu inegalități și mai mari în accesarea serviciilor de bază, inclusiv asistența medicală, educația, ocuparea forței de muncă și protecția socială în timpul pandemiei. Acest lucru ar putea eroda toate evoluțiile pozitive pe care le-a înregistrat lumea în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă(ODD-uri) și setul de angajamente pe care liderii mondiali și l-au asumat  în cadrul Summit-ului Global pentru persoane cu dizabilități din 2018

Astfel, masa rotundă de Nivel Înalt a pus accentul pe înlăturarea inegalităților sistemice de pe glob și pe reconstruirea societății, într-un mod care nu lasă pe nimeni în urmă. Lumea are de ales: fie să lase aceste efecte disproporționate să exacerbeze inegalitățile existente, fie să includă un obiectiv puternic privind drepturile omului, ca răspuns la eforturile de recuperare, pentru a ieși mai puternici și mai uniți ca niciodată.

În deschiderea sesiunii, Amina Mohamed, secretarul general adjunct al ONU, a subliniat importanța construirii unei societăți incluzive și accesibile.

„Trebuie să construim o societate care să fie justă, incluzivă, accesibilă și durabilă pentru toată lumea. Când ne aigurăm că drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate, noi, de fapt, investim în viitorul nostru comun ”.

Ea a reamintit Strategia ONU pentru incluziunea persoanelor cu handicap, lansarea în mai a unui rezumat politic al secretarului general privind răspunsul incluziv pentru persoane dizabilități la COVID-19, precum și o declarație de susținere din partea a 150 de state membre la recomandările secretarului general. De asemenea, Uniunea Europeană a susținut această „Declarație comună privind apelul secretarului general al ONU pentru un răspuns incluzibil pentru persoane cu dizabilități la COVID-19 – Spre un viitor mai bun pentru toți”.

Cei trei copreședinți ai rețelei GLAD, Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și Alianța Internațională pentru persoane cu dizabilități au profitat de această ocazie pentru a lansa un nou apel de acțiune „pentru a reconstrui un viitor care să-i includă pe toți”. Copreședinții au îndemnat toți actorii:

  • Să țină cont de cele zece recomandări privind prevenirea și răspunsul inclusiv pentru persoane cu dizabilități la COVID-19,  elaborate de Alianța Internațională pentru persoane cu dizabilități,  prin consultarea strânsă cu persoanele cu dizabilități și organizațiile lor reprezentative;

  • Să realizeze măsurile de informare, prevenire și intervenție pe deplin incluzive și accesibile tuturor persoanelor cu dizabilități, indiferent de sex, vârstă și statut;
  • Să colecteze și să dezagregheze date despre COVID-19 în funcție de handicap, folosind setul scurt de întrebări al grupului Washington, precum și în funcție de sex, vârstă, venit, rasă, etnie, locație geografică și alte caracteristici;
  • Să abordeze criza provocată de pandemia de coronavirus, în conformitate cu principiul general  de ,,a nu lăsa pe nimeni în urmă” , menționat în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

Guvernele, organizațiile interguvernamentale internaționale și regionale, fundațiile, organizațiile societății civile, sectoarele private și organizațiile persoanelor cu dizabilități sunt invitate să susțină acest apel.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.