Măștile de pânză, în special cele cu mai multe straturi de bumbac, pot contribui la reducerea riscului de transmitere a noului coronavirus, potrivit unei echipe internaționale de cercetători.

Cercetătorii de la Universitatea McMaster, din Canada, au examinat o serie de dovezi, atât de dată recentă, cât și mai vechi, care arată că măștile concepute din materiale textile pot reduce contaminarea aerului și a suprafețelor.

,,Ideea nu este că unele particule pot pătrunde prin mască, ci că unele particule sunt oprite, în special spre exterior de la purtător. În mod ideal, am dori ca o mască să funcționeze în ambele direcții, protejând purtătorul de mediul înconjurător și reducând contaminarea mediului – aer și suprafețe – de către purtător ”, a declarat Catherine Clase, profesor asociat de medicină la Universitatea McMaster.

Autoarea studiului, Catherine Clase, împreună cu o echipă internațională de cercetători, au analizat datele pe o perioadă de 100 de ani și au aflat că în anii ’60 -’70 se studiase în ce fel măștile de pânză îi proteja pe ceilalți oameni de purtători. O mască formată din trei straturi (muselină-flanelă-muselină) a redus contaminarea suprafeței cu 99%, microorganismele aeriene totale cu 99%.

Conform studiilor, măștile comerciale din mătase de bumbac cu patru straturi pot reduce toate particulele inhalate cu 99%, comparativ cu 96% până la 99% pentru măștile medicale contemporane de unică folosință.

Potrivit cercetătorilor canadieni, pânza poate bloca particulele. Filtrarea țesăturii este destul de variabilă, un singur strat de pânză poate bloca între 10 și 40%.  Dar mai multe straturi cresc eficiența, iar studiile moderne au confirmat că unele combinații de pânză, precum flanela de bumbac, blochează mai mult de 90% dintre particule.

,,Munca noastră este doar o parte a unui puzzle complex. În ceea ce privește realizarea măștilor, este important să ne dăm seama că mai multe straturi vor oferi mai multă protecție, atât spre interior, cât și spre exterior, dar va îngreuna respirația. Din acest motiv, masca textilă nu este recomandată copiilor sub doi ani și persoanelor cu dificultăți de respirație”, a spus Catherine Clase.

Ea a adăugat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili care sunt cele mai bune materiale și care este designul de măști care protejează cel mai bine oamenii de noul coronavirus.

,,Măștile nu reprezintă ,,singura strategie”, distanțarea fizică și spălarea mâinilor  sunt alte elemente ale unei „strategii generale” pentru a preveni infecția. Este probabil mult mai important să păstrezi distanța fizică decât să porți o mască”, au mai precizat cercetătorii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.