Guvernul a aprobat, miercuri, 15 martie 2022, o ordonanță de urgență care vizează, printre altele, menținerea măsurilor de protecție socială pentru persoanele vulnerabile, anunță Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

,,Guvernul a aprobat, astăzi, o ordonanță de urgență care vizează, printre altele, menținerea măsurilor de protecție socială în cazul persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie, ale salariului minim sau ale cuantumului prestațiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR) și modifică, în acest sens, mai multe acte normative în domeniul asistenței sociale”, a transmis Ministerul Muncii.

Astfel, pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri, ca urmare a creşterii punctului de pensie, indemnizaţiei sociale pentru pensionari şi a salariului minim brut pe ţară garantat în plată, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, urmând să fie scutite la plată, printr-un nou act administrativ emis de primărie, respectiv de agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială.

Totodată, cuantumurile beneficiilor de asistență socială, majorate odată cu creșterea valorii ISR, de la 1 martie, la 598 de lei (de la 525,5 lei în 2022), se rotunjesc la leu, potrivit actului normativ, în favoarea beneficiarului, dacă în urma raportării la ISR rezultă fracțiuni în bani.

În cazul copiilor de vârstă școlară din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei și care înregistrează absențe nemotivate, prevederile art. 27 din Legea nr.277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor fi corelate prin ordonanța de urgență, aprobată miercuri, cu noua structură a anului școlar, urmând ca la verificarea condiției de menținere sau de diminuare a dreptului să fie avute în vedere intervalele de cursuri (modulele), și nu semestrele, ca până acum.

,,Ordonanța de urgență îi vizează și pe cetățenii români care lucrează în statele Uniunii Europene, care beneficiază de prestații familiale pentru care sunt aplicabile regulile de coordonare a sistemelor de securitate socială, în contextul în care, în ultima perioadă, se înregistrează un număr tot mai mare de solicitări, fie de acordare de diferențe de drepturi, fie de recuperare a acestora, pentru care sunt utilizate monedele statelor implicate”, a mai precizat Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, actul normativ stabilește modalitatea de recuperare în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar, rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii și indemnizație lunară pentru creșterea copiilor, precum și a comisioanelor bancare rezultate, ca urmare a aplicării Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Începând cu luna martie 2023, Indicatorului Social de Referință (ISR) s-a majorat cu 14%, ceea ce înseamnă că toate ajutoarele sociale, calculate pe baza valorii ISR, cresc de luna asta. Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și altele.

Potrivit Ministerului Muncii, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități, de care beneficiază 837.947 de persoane, se majorează la 419 lei (70% din ISR), în cazul existenței unui handicap grav, și la 317 lei (53% din ISR), în cazul handicapului accentuat (Legea 448/2006).

Bugetul complementar crește de la 156 lei la 180 lei pentru handicap grav, de la 116 lei la 132 lei pentru handicap accentuat și de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu. Și în cazul copiilor, prestația crește de la 316 lei la 359 lei pentru handicap grav,  de la 184 lei la 210 lei pentru handicap accentuat și de la 64 lei la 72 lei pentru handicap mediu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.