România a intrat de azi, 15 mai, în starea de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Raed Arafat, secretar de stat în MAI, au anunțat, azi-noapte, măsurile impuse pe durata stării de alertă pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Cei trei oficiali nu au precizat eventualele amenzi care ar putea fi date pentru nerespectarea restricțiilor.

Cele mai importante măsuri anunțate la instituirea stării de alertă în România:

– Este permisă circulația în interiorul localităților fără adeverință, cu respectarea măsurilor sanitare și cu interdicția formării unui grup mai mare de 3 persoane, care nu aparțin aceleiași familii.

– Deplasarea în afara localității va fi permisă doar pentru câteva motive întemeiate, iar cei care ies din localitate trebuie să completeze un nou tip de declarație pe propria răspundere. Motivele pentru care vom putea ieși din localitate:

• Deplasare în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

• Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

• Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

• Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

• Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

• Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

• Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

• Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

• Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

• Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

• Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

– Mall-urile, școlile, barurile, cafenelele, terasele rămân închise.

– Se deschid parcurile, dar locurile de joacă pentru copii rămân închise.

– În spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și în alte locuri închise, este obligatorie purtarea măștii.

– Instituțiile și operatorii publici și privați au obligația ca, în măsura posibilităților, să desfășoare munca de acasă. Dacă nu e posibil să ia măsuri: decalarea programului de lucru pentru entitățile cu mai mult de 50 de angajați.

– Instituțiile care desfășoară munca cu publicul: accesul să fie organizat astfel încât fiecare persoană să stea la 2 metri de cealaltă, temperatura măsurată să nu depășească 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea suprafețelor.

– Firmele care au ca obiect de activitate prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor rămân în continuare deschise.

– Centrele comerciale cu suprafața mai mare de 15.000 de metri pătrați rămân închise.

– Zborurile spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania, Statele Unite ale Americii, Olanda, sunt anulate pentru 14 zile.

– Se deschid cabinetele stomatologice, care vor face triajul pacienților și vor asigura respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecției cu Covid-19.

– Hotelurile și saloanele cosmetice vor fi deschise, cu condiția să asigure măsuri de prevenire a Covid-19.

– Slujbele religioase vor putea fi oficiate în aer liber.

– Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate, carantinarea la domiciliu alături de familie, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor, se poate opta pentru carantinarea instituționalizată.

– Se poate institui măsura carantinării unor clădiri, zone, localități.

– Se menține închiderea totală sau parțială a unor puncte de frontieră.

,,Vreau să spun că principalul nostru scop e protejarea sănătății populației. Doar împreună putem reuși. Trebuie să fim cu toții responsabili. Vă dorim multă sănătate!”, a transmis Marcel Vela.

Mai jos, puteți descărca noul tip declarație:

Declaratie-pe-propria-raspundere-Stare-de-alerta-2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.