Mihaela Navalici, în vârstă de 39 de ani, din București, este o persoană cu dizabilități, care ne arată că, prin perseverență și ambiție, orice obstacol poate fi depășit. Ea a absolvit masterul în domeniul Marketing și Comunicare în Afaceri. De curând, Mihaela a reușit să obțină o locuință socială, potrivit Legii Locuinței, actualizată anul acesta.

Mihaela spune că la vârsta de 14 ani a fost diagnosticată cu miastenia gravis generalizată, o boala autoimună, neuromusculară relativ rară, cauzată de probleme legate de transmiterea impulsurilor nervoase către mușchi.

,,Aceasta dizabilitate mi-a schimbat viața pe plan profesional, precum și existența mea de zi cu zi. A trebuit să renunț la dansuri sportive, din cauza bolii, deoarece nu rezistam fizic. Deseori lipseam de la școală, pentru că erau momente când nu puteam să merg, să vorbesc și nu puteam să țin un pix în mână”, mărturisește Mihaela.

Pe lângă miastenia gravis, ea afirmă că a dobândit și alte probleme de sănătate, precum epilepsie, necroză genunchi stâng, cu evoluție spre artroză și aritmie cardiacă extrasistolică. Aceasta încearcă să depășească barierele cu care se confruntă, prin descoperirea altor abilități. Ea caută să nu se concentreze pe dizabilitate, ci să-și pună în valoare abilitățile.

În ceea ce privește obținerea unei locuințe sociale, procesul a fost unul anevoios și de durată, însă perseverența ei a dat roade. Mihaela spune că a aflat că poate depune dosar pentru o locuință socială de la alte persoane, care la rândul lor au depus dosar pentru o locuință.

,,În anul 2011, am depus pentru prima oară dosar pentru locuința socială, având în vedere că în fiecare an se depun aceleași acte și am facut memoriu explicativ și programări pentru audiență. Am primit locuința socială pe 24 august 2022”, explică Mihaela.

Aceasta adaugă că ,,dorința de a avea o locuință și de a nu mai merge din chirii în chirii”, au motivat-o să nu renunțe la acest demers. Ea subliniază că, deși la Primaria sectorului 1 dă chirie 340 ron pe lună.

De asemenea, Mihaela menționează că a fost sfătuită și susținută în demersul ei de către Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România și Cristina Georgescu, nașa ei de suflet.

Potrivit acesteia, pașii în accesarea unei locuinței sociale au fost: depunerea dosarului de locuință socială, care include copie de buletin, cerere tip, certificat de handicap, certificat de naștere, copie după diploma de absolvire studii, adeverință medicală, adeverință cu venitul lunar pe 12 luni și act de la notar că nu deține și nu a deținut locuința din 1990.

Ea sfătuiește persoanele cu dizabilități care au nevoie de o locuință socială ,,să nu renunțe la vis” și să fie constanți în ceea ce privește depunerea actelor necesare.

Potrivit Legii nr.253/2022 pentru modificarea și completarea Legii locuinței nr. 114/1996, persoanele cu dizabilități se numără printre categoriile de persoane care pot beneficia de locuințele sociale, ce vor putea fi repartizate de către autoritățile administrației publice locale, pe baza criteriilor stabilite anual de acestea.

,,Locuința socială este locuința care se atribuie cu chirie subvenționată unor persoane sau familii, a căror situație economică nu le permite accesul la o locuința în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței (…). Au acces la locuinţă socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa”, se arată în Legea locuinței nr. 114/1996.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.