Mihai Lungu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu, un program de master în Teologie Sistematică la aceeași facultate, iar în prezent urmează cursurile Şcolii Doctorale de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Dependent de scaunul rulant, din cauza unui accident la scăldat în adolescență, la 36 de ani Mihai Lungu are un CV impresionant: este specialist în e-media și lucrează în acest domeniu, este președintele Asociației Calea spre Acces și membru în Comisia pentru Drepturi și Libertăți ale Organizațiilor Societății Civile, din cadrul Consiliul Economic și Social. În sfera preocupărilor sale academice, profesionale și de voluntariat se află drepturile persoanelor cu dizabilități.

De curând, Mihai Lungu și-a depus candidatura pentru poziția de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare, autoritate administrativă, autonomă, aflată sub control parlamentar, înființată pentru a promova, proteja și monitoriza implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Principala atribuție a Consiliului de Monitorizare este de examinare în mod regulat a exercitării drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate.

„Dacă voi fi ales vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare, voi îmbunătăți relația de colaborare a acestui for cu persoanele care au dizabilităţi și cu organizațiile neguvernamentale pe care acestea le reprezintă, relație obligatorie așa cum este specificat în art. 33, pct. 3, din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, pentru a descoperi vulnerabilitățile sistemului de protecție al persoanelor cu dizabilități instituționalizate și a previni abuzurile. În acest moment, Consiliul de Monitorizare nu pune accent suficient pe colaborarea cu persoanele care au dizabilităţi și cu organizațiile neguvernamentale ale acestora, din cauza acestui lucru calitatea monitorizării serviciilor care sunt oferite persoanelor cu dizabilități din facilităţile de tip rezidenţial publice sau private, destinate să servească persoanelor cu dizabilităţi, precum şi spitale/secţii de psihiatrie, este una foarte scăzută.

De asemenea, voi îmbunătății relația Consiliului de Monitorizare cu presa; o să pun accent pe transparența decizională și pe o comunicare cât mai bună cu petiționarii, în conformitate cu atribuțiile care îmi revin; voi pune accent pe o colaborare strânsă cu Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, din Senat, cu Guvernul și alte instituții conexe”, a declarat Mihai Lungu pentru Jurnal Social.

Printre măsurile pe care Mihai Lungu își propune să le ia, în cazul alegerii sale în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare, se numără: crearea unui mecanism prin care ONG-urile să aibă acces nelimitat în instituțiile care se ocupă de persoanele cu dizabilități pe baza unor protocoale tripartite (Consiliul de monitorizare + ONG + Instituție care se ocupă de persoanele cu dizabilități); organizare de cursuri de formare pentru experții independenți și inspectori de monitorizare; grup de lucru pentru îmbunătățirea instrumentelor standardizate utilizate în procesul de monitorizare; identificarea de măsuri viabile privind propunerile în procesul monitorizării.

„Având în vedere competențele mele, dar și buna mea credință de a sprijini persoanele cu dizabilități, fiind eu însumi o persoană cu dizabilități de 21 de ani și activist privind drepturile persoanelor cu dizabilități, îmi exprim nădejdea că voi fi ales în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare”, a concluzionat Mihai Lungu.

Puteți citi aici dosarul de candidat la funcția de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare depus de Mihai Lungu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.