Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a solicitat sprijinul urgent Ministrului Afacerilor Externe, domnul Bogdan Lucian AURESCU, pentru militanţii pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din Belarus reţinuţi abuziv.

„În numele Consiliulului Naţional al Dizabilităţii din România, membru cu drepturi depline al Forumului European al Dizabilităţii, organizația umbrelă care susține drepturile persoanelor cu dizabilități din Europa, vă scriem pentru a vă cere sprijinul urgent în cazul lui Sergey Drozdovsky și Oleg Grablevsky, angajaţi ai Oficiului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Belarus care au fost supuși persecuției, confiscării bunurilor și detenției abuzive în secret pentru munca lor în domeniul drepturilor omului în Belarus”, se menționează în solicitarea CNDR.

Oficiul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (www.disright.org) este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a promova și proteja drepturile persoanelor cu dizabilități în temeiul Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Este o organizație marcantă din Belarus care oferă informații, sfaturi și sprijin pentru bielorușii cu dizabilități cu privire la drepturile și libertățile lor în raport cu Drepturile Omului. Ca parte a restricției de stat asupra societății civile, Oficiul a fost supus unor represiuni severe ale statului începând cu 21 ianuarie 2021, când sediul său a fost asaltat de către Departamentul de Investigații Financiare și echipamentul său a fost confiscat. Persecuția s-a intensificat la 2 februarie când directorul său Sergey Drozdovsky și avocatul Oleg Grablevsky au fost interogați la Departamentul de Investigații Financiare, unde au fost supuși tratamentelor inumane și degradante și ulterior reținuți.

Începând cu 8 februarie, ambii activiști erau izolaţi total: Oleg Grablevsky în centrul de detenție Okrestina din Minsk și Sergey Drozdovsky, care este o persoană cu dizabilități, arestat la domiciliu.

Numeroase organizații naționale și regionale ale societății civile s-au pronunțat în sprijinul Oficiului pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, iar societatea civilă din Belarus i-a declarat prizonieri politici pe Serghei Drozdovski și Oleg Grablevski.

Comunitatea internațională a persoanelor cu dizabilități a fost alertată, procedurile speciale ale ONU și Comitetul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități pregătindu-și răspunsul. A avut loc o întâlnire pentru a discuta situația între Serviciul european pentru acțiune externă și Forumul European pentru Persoanele cu Dizabilități.

„Astăzi vă cerem sprijinul pentru a asigura siguranța lui Sergey Drozdovsky și a lui Oleg Grablevsky și pentru a accelera eliberarea lor. Următoarele considerații sunt importante:

– Sergey Drozdovsky și Oleg Grablevsky sunt activiști proeminenți cu handicap bine cunoscuți și respectați în Belarus și nu numai. Ei sunt principalii apărători ai drepturilor omului ale persoanelor cu dizabilități a căror activitate se bazează în întregime pe valorile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Valoarea lor pentru întreaga comunitate a persoanelor cu dizabilități din Belarus și Europa este incontestabilă.

– Apărătorii drepturilor omului au fost reținuți în mod abuziv și au primit pedepse îndelungate cu închisoare pentru infracțiuni fabricate de la începutul protestelor civile din Belarus în august 2020. Fără intervenția vocală, strategică și preocupată a comunității internaționale, nu este de așteptat ca reprezentanții biroului să fie eliberaţi și să le fie permis să-și continue activitățile profesionale.

– Sergey Drozdovsky este o persoană cu dizabilităţi. Sistemul penitenciar din Belarus nu este echipat pentru nevoile persoanelor cu dizabilități și, în cazul în care dosarul împotriva acestuia ar merge mai departe, el s-ar găsi în cele din urmă supus unor tratamente și pedepse inumane și degradante din cauza dizabilității sale”, se concluzionează în solicitarea CNDR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.