Tichetele de pensii cu ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei au fost tipărite, iar banii vor ajunge începând cu prima jumătate a lunii octombrie, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

,,Au fost tipărite tichetele de pensii cu ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei, banii vor ajunge începând cu prima jumătate a lunii octombrie. În prima jumătate a lunii octombrie va începe livrarea pensiilor prin mandat poștal, iar de pe 12 octombrie vor fi alimentate conturile pentru beneficiarii care au optat pentru încasarea pensiilor pe card”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de MMSS.

Potrivit surseit citate, ajutoarele se acordă, în octombrie, după cum urmează:

  • în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;
  • în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;
  • în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

Ministerul Muncii precizează, totodată, că a doua tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei pe lună va fi livrată în octombrie, împreună cu pensiile, așa cum prevede OUG nr. 168/2022.

Mai exact, Ordonanța de urgență 168/2022  prevede „un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii celor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei”.

Prima transă a fost plătită în ianuarie, iar cea de-a doua va fi platită luna viitoare.

,,În acest sens, deja au fost tipărite tichetele care vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari. În tichetele de pensii care ajung în octombrie este menționat și cuantumul ajutorului”, se mai menționează în comunicat.

Vouchere pentru plata facturilor la energie

Un alt ajutor pe care statul îl acordă românilor vulnerabili, în anul 2023, este cardul de energie, oferit pentru plata facturilor la energie. Acest sprijin are o valoare de 1.400 de lei, sumă ce se acordă în două tranșe egale, de 700 de lei, în februarie și septembrie.

Prin intermediul acestor carduri de energie (vouchere), se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea de ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de patru miliarde lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.