Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a lansat, marţi, 19 decembrie 2023, cea mai amplă platformă de monitorizare, anticipare şi corelare a ofertei educaţionale cu cererea de pe piaţa muncii din România.

,,ReConect – platforma informatică ce înglobează un mecanism integrat de corelarea sistemului de educaţie cu cererea forţei de muncă din România a fost lansată, astăzi, în prezenţa ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Florin Cotoşman.

Platforma îşi propune anticiparea nevoii de competenţe de pe piaţa muncii şi crearea unui mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor din programele de educaţie şi formare profesională”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii, într-un comunicat de presă.

Mai exact, angajatorii ar urma să poată transmite Ministerului Educației ce nevoi de calificări profesionale au la locurile de muncă pe care le au libere sau pe care le estimează că le vor avea.

Potrivit MMSS, proiectul prin care s-a dezvoltat această platformă a fost implementat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și a fost finanțat din Fondul Social European cu aprox. 4 milioane de euro.

Platforma informatică are trei componente:

  • Un mecanism care monitorizează inserția absolvenților din mediul preuniversitar și universitar pe piața muncii
  • Un mecanism care anticipează nevoia de calificare pe termen scurt, mediu și lung
  • Un mecanism de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.

Platforma ReConect va oferi, prin aplicațiile informatice care stau la baza programulu,i și o imagine de ansamblu a trasabilității de la absolvire până la încadrarea pe piața muncii, astfel încât să fie create politici publice care să ducă la o corelare cât mai bună a cererii angajatorilor cu oferta pe care o asigură sistemul de educație, mai informează reprezentanții Ministerului Muncii.

„Această platformă va aduce beneficii semnificative, în special pentru tinerii din România, pentru că se vor putea forma în domeniile care au cea mai mare căutare pe piața muncii. Vom oferi date extrem de relevante sistemului de educație care va putea lua decizii cu privire la domeniile în care există cerere. Platofma ReCONECT unește cei trei actori importanți: tinerii în formare, sistemul de educație și angajatorii din toate sferele”, a declarat Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Proiectul „ReCONECT – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației”, în valoare 19.119.659,39 lei / aprox. 4 milioane euro, implementat de ANOFM, a fost o condiționalitate favorizantă pentru finanțarea domeniilor ocupare, educație și formare profesională din Fondurile Structurale Europene 2021-2027 și s-a implementat în cadrul unui larg parteneriat între ANOFM,  în calitate de beneficiar, MMSS, Ministerul Educației, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

De altfel, pentru a contribui la creșterea ocupării, ANOFM a valorificat oportunitățile oferite de Uniunea Europeană prin contractarea a peste 1,2 miliarde de euro din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, devenind unul dintre cei mai mari beneficiari POCU din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.