După 26 ani de la înființarea primului serviciu de îngrijiri paliative din țară – HOSPICE Casa Speranței din Brașov, Ministerul Sănătății a reglementat oficial modul de organizare a îngrijirilor paliative în România.

Până acum, îngrijirile destinate persoanelor cu boli cronice progresive sau incurabile s-au dezvoltat sporadic în Romania, atât in sistemul public cât și în cel privat, sub forma organizațiilor de caritate sau SRL-urilor. Ritmul lent și aleator de dezvoltare a determinat un grad de acoperire redus la nivelul întregii țări: din cei peste 172.000 de pacienți care suferă de cancer și alte afecțiuni non-oncologice și care ar avea nevoie de îngrijire paliativă, doar 9% au acces în prezent la aceste servicii,

Prima reglementare oficială unitară a modului de organizare a îngrijirilor paliative în România, OMS nr.253/2018, prezintă strategia de dezvoltare progresivă a îngrijirilor paliative, ca parte integrantă a sistemului de sănătate.

”Prin acest regulament se creează practic premisele implementării și dezvoltării programului Băncii Mondiale, prin care serviciile de îngrijire paliativă vor fi extinse, pentru ca nevoia reală să fie acoperită cât mai eficient pe tot teritoriul țării. În acest moment, în România sunt încă 17 județe în care nu există niciun fel de servicii de îngrijiri paliative”, susține Mălina Dumitrescu, Director Programe HOSPICE Casa Speranței, unul dintre specialiștii care au lucrat la acest regulament.

Regulamentul detaliază toate categoriile de beneficiari ai serviciilor de îngrijiri paliative: pacienții adulți cu boli oncologice, cardiovasculare, pacienții cu scleroză laterală amiotrofică, demență în ultimul stadiu, bolnavii cu scleroză multiplă, cei care suferă de boala Parkinson, pacienții cu boli cronice pulmonare, cu accidente vasculare și comă și pacienții cu miastenia gravis.

În cazul pediatriei, vor beneficia de îngrijiri paliative copiii cu boli care amenință viața (afecțiuni pentru care tratamentul curativ este posibil, dar poate eșua), copiii cu boli care limitează viața (afecțiuni pentru care tratamentul intensiv poate prelungi prognosticul și îmbunătăți calitatea vieții), copii care suferă de boli progresive pentru care de la început este posibil numai tratament paliativ și copiii cu boli non-progresive care determină o fragilitate constituțională și o mare susceptibilitate pentru complicații.

În funcție de complexitatea cazurilor și de nevoile pacienților, aceștia vor beneficia de îngrijiri paliative de bază sau îngrijiri paliative de specialitate.

Pe măsură ce personalul medical va fi instruit pentru acordarea îngrijirilor paliative de bază, aceste servicii vor fi acordate la domiciliu sau în cabinetele medicilor de familie, în spitalele generale sau de specialitate, în centrele de zi sau ambulatorii.

Îngrijirile paliative specializate vor fi acordate de către echipe multidisciplinare cu pregătire aprofundată în domeniul paliației (medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi, terapeuti, consilieri spirituali) în diferite medii de îngrijire: la domiciliul pacienților, în secții/compartimente de îngrijiri paliative, în ambulatoriu sau în centre de zi. Serviciile cunoscute publicului larg ca “hospice-uri” se încadrează în această ultimă categorie de servicii specializate de îngrijiri paliative.

”Potrivit regulamentului recent aprobat, pacientul și familia sa pot beneficia de îngrijiri paliative de la momentul diagnosticului bolii cronice progresive. Asta înseamnă o mai bună calitate a vieții atât pentru pacient cât și pentru cei dragi ai săi, o influență pozitivă în evoluția bolii, și, acolo unde este cazul, controlul durerii și al altor simptome”, declară Mirela Nemțanu, Director Executiv HOSPICE Casa Speranței.

Ordinul modifică legislația actuală de autorizare a furnizorilor de îngrijiri la domiciliu și stabilește criterii distincte pentru autorizarea serviciilor care acordă îngrijiri paliative la domiciliu. Unitățile sanitare publice sau private care desfășoară servicii de îngrijiri paliative la momentul publicării acestui ordin au la dispozitie un an de zile pentru conformare.

Despre HOSPICE Casa Speranței

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.

Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 26 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.

Poți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație ( https://www.hospice.ro/doneaza/ ) sau cu un SMS la 8844 cu textul OPTIMISM.

Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro, Facebook și pe Instagram , iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.

One Comment

  1. ovesea nicolai

    iar e facut din birou si dupa ureche,lipsesc Paraliziile Spastice Cerebrale,ACcidentele Vasculare Cerebrale etc,etc…de ce???,pentru ca nu sant consultati toti specialistii si pentru ca oameni cu studii medii copiaza anexele din reglementari din strainatate si de pe Internet!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.