Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a susținut, miercuri, o conferință de presă privind măsurile active adoptate de Guvern pentru revenirea pieței muncii.

Violeta Alexandru a afirmat că Ministerul Muncii a făcut plăţi de circa 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1,8 milioane de angajaţi şi profesionişti aflaţi în şomaj tehnic, până la finalul lunii mai.

,,La sfârșitul lunii mai, România a reușit, prin comparație cu alte țări europene, un rezultat foarte bun, în sensul în care de la reglementare până la efectuarea plăților a reușit să mobilizeze nu mai puțin de 2,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1.000.800 de angajați și profesioniști”, a declarat Ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a precizat că s-au depus eforturi pentru recuperarea acestor bani din bugetul public pentru a-i disponibiliza pentru alte cheltuieli necesare, semnând deja cu Ministerul Fondurilor Europene un contract de finanţare, pentru ca o parte din fondurile pentru şomaj tehnic să fie preluate din fonduri europene. Ea a vorbit și despre domenile de activitate care vor trebui să rămână închise,  având în vedere că pericolul reprezentat de noul coronavirus nu a dispărut în totalitate.

,,Suntem conștienți că unele domenii trebuie să rămână închise, este vorba despre domeniile în care activitatea presupune participarea unui public numeros, de aceea rămânem în continuare în sprijinul acestor domenii prin continuarea şomajului tehnic. Și o să dau câteva exemple. Este vorba despre activitățile de tip concerte, spectacole, cu public de peste 500 de persoane, atât în spații închise, cât și deschise, restaurantele cu spații închise, asupra cărora se menține măsura de restricție legată de permiterea accesului clienților și publicului în incintă, mall-urile cu suprafața de 15.000 de metri pătrați, activitățile sportive de tip fitness, piscine în spații închise, sporturile de contact, grădinițele, creșele, în care activitatea cere lucrul cu copiii, precum şi transportul aerian, până la deciziile ulterioare pe care le va anunţa Guvernul”, a declarat Violeta Alexandru

Ministrul Muncii a anunțat măsuri de sprijin pentru angajatorii care reactivează contractele de muncă suspendate.

,,Guvernul ştie că această perioadă prin care am trecut nu s-a terminat şi nu se termină imediat, ci că în continuare aceste firme se află în faţa unei serioase provocări, şi vine cu o măsură direct în sprijinul lor, prin acordarea unui procent de 41,5% din costul salarial al fiecărui angajat, pe care anterior angajatorul l-a avut în şomaj tehnic, căruia anterior i-a suspendat temporar contractul de muncă. Condiţia minimă pe care am pus-o este ca respectivul angajat să fi fost 15 zile în această situaţie de suspendare temporară a contractului de muncă, pentru a putea avea o continuitate în măsuri.Ca atare, venim în sprijinul celor care intră acum într-o nouă etapă, de la etapa în care au avut activitatea închisă, cu personalul aflat acasă, în şomaj tehnic, deci cu fiecare dintre aceştia având contractul de muncă suspendat temporar, în sensul în care îl ajută pe angajat şi pe angajator să revină în activitate, acoperindu-i 41,5% din salariul de bază al persoanei”, a explicat Violeta Alexandru

Ministrul Muncii a precizat că angajatorii care apelează la această măsură de sprijin au obligaţia să păstreze locul de muncă activ până la finalul anului. Ea a adăugat că un angajator nu poate cumula noua măsură de sprijin cu acoperirea şomajului tehnic.

,,Sunt necesare câteva precizări legate de posibilitatea de a accesa atât şomaj tehnic, cât şi măsura activă de 41,5% de care vorbeam, de către aceeaşi entitate economică. Dacă un angajator dispune de două coduri CAEN, desfăşoară activităţi aferente a două coduri CAEN, el va trebui să opteze între cele două măsuri, adică să aleagă dacă doreşte să beneficieze de şomaj tehnic, respectiv dacă doreşte să acceseze măsura constând în acoperirea procentului de 41,5% din costul salarial”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit Ministrului Muncii, angajatorii care apelează la această măsură vor trebui să acopere salariul întreg, după care cei 41,5% din costul salarial vor fi decontaţi de Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Alte măsuri anunțate de ministrul Muncii vizează motivarea angajaților tineri, celor în vârstă și românilor întorși din străinătate.

,,O altă măsură activă pe care Guvernul a susţinut-o la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei şi Protecţiei Sociale, în şedinţa de săptămâna trecută, constă în acordarea unei sume de maximum 50% din salariul unui angajat până la 2.500 de RON pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă 16-29 de ani sau are peste 50 de ani. Această măsură vizează deopotrivă segmenul de forţă de muncă tânără şi pe cel care depăşeşte 50 de ani şi care se află în situaţii de dificultate în a-şi găsi un loc de muncă. Această măsură se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi au fost întrerupte în această perioadă din motive neimputabile lor…Măsura luată de Guvern va acoperi o perioadă de 12 luni, cu obligaţia ca angajatorul să menţină fiecare angajat pentru o perioadă de încă 12 luni de la terminarea celei pentru care a primit suportul Guvernului”, a concluzionat Violeta Alexandru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.