Aproape jumătate de milion de persoane ar putea rămâne fără loc de muncă în a doua parte a anului în România, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri transmisă live, marți, pe Facebook.

Ministrul Muncii a declarat că pandemia a afectat serios economia României, trendul în ceea ce privește șomajul este crescător. Potrivit studiilor, aproximativ 500.000 de oameni ar putea fi în șomaj în a doua parte a acestui an.

,,Cifrele sunt în evoluție, din păcate una nu favorabilă, economia e afectată direct. Sper să găsim soluțiile pentru a-i aduce cât mai repede pe acești oameni în activitate”, a spus Violeta Alexandru.

Având în vedere această situație dificilă, Guvernul caută să ia măsurile cele mai potrivite, care să prevină colapsul.

Violeta Alexandru a precizat că Guvernul studiază inclusiv posbilitatea unei creșteri a indemnizației de șomaj pentru cele mai vulnerabile categorii: tineri absolvenți, persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, aproape de limita de pensionare.

,,Deocamdată, intenția Guvernului este să prelungească măsura acordării șomajului tehnic și după 15 mai atât pentru angajatorii care au angajați cu contractele de muncă suspendate, cât și pentru liber-profesioniști. În primă instanță, va fi o prelungire scurtă, pentru 15 mai – 1 iunie, a măsurii pentru toate categoriile de persoane. Apoi, de la 1 iunie, va intra în vigoare un nou pachet de măsuri, iar șomajul tehnic se va aplica în acele sectoare în care va fi menținută restrângerea activității. Printre aceste sectoare, se numără și industria evenimentelor, spectacolelor, expozițiilor. De asemenea, restaurantele care au spații închise vor fi vizate de măsuri de sprijin și urmează să fie luată o decizie și în privința spațiilor comerciale care vor rămâne închise. Pentru aceste domenii, se va acorda o sumă fixă pentru angajați timp de trei luni, apoi sprijinul va scădea gradual, pe măsură ce activitatea respectivelor companii se reia”, a explicat ministrul Muncii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.