Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat, marţi, cu comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, despre problematica persoanelor vulnerabile şi a îmbunătăţirii serviciilor sociale din România.

,,Știu că dialogurile autorităților române cu instituțiile europene par adesea exerciții birocratice, de puțin interes imediat pentru „viața reală”, însă discuția pe care am avut-o astăzi cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme, a abordat nu doar obiective, etape și planificarea proceselor ministerului din perspectiva accesării programelor de finanțare europeană, ci și dificultățile întâlnite în procesul de reformă a sistemelor publice și impactul imediat al acestor reforme asupra oamenilor. Am abordat, de asemenea, problematica persoanelor vulnerabile și a îmbunătățirii serviciilor sociale din România, dar și provocările pe care tranziția postpandemie le ridică în domeniul ocupării”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Raluca Turcan a explicat ce înseamnă, de fapt, pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prezentând, totodată, și planurile de investiții în infrastructura socială pentru copii și pentru persoanele cu dizabilități.

,,Pentru România, PNRR reprezintă o oportunitate de a reașeza pe baze echitabile atât sistemul de pensii, cât și salarizarea din sectorul public, bugetul alocat acestor două mari proiecte fiind de 102 milioane de euro. De asemenea, am prezentat pe larg planurile de investiții în infrastructura socială pentru copii și persoane cu dizabilități asumate prin PNRR, cu o finanțare de 100 de milioane de euro. O parte importantă a discuției noastre a vizat, de asemenea, modul prin care vom folosi fondurile europene pentru a susține reforma asistenței sociale, adică dezvoltarea de servicii integrate prin care să sprijinim în mod real grupurile vulnerabile. Un exemplu în acest sens este angajamentul pe care România și l-a asumat de a pune în practică garanția pentru copii, conform recomandărilor Comisiei, instrument care va asigura copiilor vulnerabili acces la asistență medicală, educație, îngrijire, locuințe decente ori nutriție adecvată”, a precizat Raluca Turcan.

Ulterior, ministrul Muncii a subliniat obiectivul României de a utiliza optim resursele puse la dispoziție de Uniunea Europeană, atât prin PNRR, cât și prin politica de coeziune.

 ,,În următorul exercițiu financiar, România va avea la dispoziție, în premieră, un Program Operațional de Incluziune și Demnitate Socială destinat în exclusivitate combaterii sărăciei și incluziunii persoanelor vulnerabile, dar și un program cu o finanțare consistentă pentru măsuri de formare și ocupare – Programul Operațional Educație și Ocupare”, a menționat Raluca Turcan.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare, țara noastră va avea o colaborare strânsă cu Comisia Europeană pentru a definitiva aceste două Programe Operaționale care înseamnă, împreună, aproximativ 7 miliarde de euro în beneficiul celor mai vulnerabile categorii.

,,Un alt subiect important pe care l-am abordat în cadrul întâlnirii a vizat oportunitățile create prin Fondul pentru o Tranziție Justă, destinat diversificării economice a zonelor afectate de tranziția climatică și asupra recalificării și reintegrării pe piața muncii a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din aceste regiuni. Preocuparea noastră, ca Minister al Muncii, este să susținem angajații din aceste zone să rămână în viața activă, iar Fondul pentru o Tranziție Justă poate finanța proiecte specifice pentru aceste regiuni. Ne-am propus să ne implicăm, alături de MIPE care gestionează planurile pentru o tranziție justă, în elaborarea măsurilor și apelurilor de proiecte destinate acestor zone”, a declarat ministrul.

Raluca Turcan a precizat că întărirea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene este o condiţie obligatorie pentru implementarea proiectelor şi a reformelor pe care România şi le-a propus.

,,De aceea, unul dintre obiectivele ministerului este să creștem capacitatea structurilor noastre proprii de a gestiona fondurile europene din politica de coeziune și din PNRR. Avem certitudinea sprijinului pe care Comisia Europeană ni-l va acorda, pentru a ne asigura că cele două Programe Operaționale, care vizează problematica socială, de formare și de ocupare, vor fi implementate cât mai curând cu putință.

Am încheiat întrevederea cu comisarul european Elisa Ferreira cu încrederea că România are nu doar oportunitatea de a aduce schimbări majore în domeniul social grație fondurilor disponibile, ci și sprijin din partea Comisiei Europene de a duce la bun sfârșit aceste demersuri”, a mai spus Raluca Turcan.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.