Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la modul în care se califică oamenii. Ea susține că nu statul trebuie să decidă cum se califică oamenii, ci firmele, iar banii de formare trebuie să ajungă la acestea, pentru că ele știu cel mai bine ce tip de pregătire le este necesară viitorilor angajați.
,,Avem locuri de muncă de oferit, dar nu avem oameni care să vină la treabă. Alba Iulia, astăzi, la discuţie cu mediul de afaceri. Încerc câteva explicaţii, eu ştiind că la ANOFM sunt înregistraţi şomeri indemnizaţi/neindemnizaţi, oameni în căutarea unui loc de muncă. În România, se califică oameni pentru diverse meserii după cum crede statul că trebuie. Nu este normal. Banii de formare trebuie să ajungă la firme şi ele să îi gestioneze. Acestea ştiu cel mai bine ce tip de pregătire le este necesară viitorilor angajaţi, când şi cum trebuie făcută. Ele vor urmări ca formarea să se facă bine pentru că au interesul să aibă forţă de muncă competitivă”, a scris, pe Facebook, ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a precizat că Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) nu se implică activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, iar acest lucru denotă că nu sunt conectate la schimbările de pe piaţa muncii.
,,După toate semnalele pe care le-am dat despre nevoia de schimbare radicală a abordării, nu văd o mobilizare din partea AJOFM-urilor pentru a se implica activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, pentru a prelua imediat informații de la angajatorii care au locuri de muncă și pentru a cauta cu determinare să le găsească persoane interesate și apte să muncească. Se comportă exact ca cineva care nu va putea răspunde niciodată unui mediu concurențial. Fac strictul necesar la acest capitol. Nu văd că AJOFM-urile sunt conectate la schimbările din piața muncii”, a explicat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a subliniat că rolul principal al AJOFM-urilor este să ajute șomerii să se angajeze, nu să fie o agenție de plăți.
,,Cu tot cu gestionarea (bună, altminteri) a măsurilor de sprijin pentru angajați și angajatori din această perioadă, ANOFM parcă vrea să se transforme în agenție de plăți. Nu cred că la acest lucru trebuie să se rezume. Oamenii trebuie să aibă reală încredere că, dacă bat la ușa AJOFM, aici sigur există șanse reale să își găsească un loc de muncă. O să cer să vorbim mai mult despre ce locuri de muncă și-au găsit oamenii prin AJOFM. România are nevoie să se muncească. Cele două părți – angajați și angajatori – chiar sunt parteneri; sunt aici pentru ca acest lucru nu numai să se audă, dar să se și întâmple”, a mai spus Violeta Alexandru.