Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, joi, 29 septembrie 2022, că a publicat în transparenţă decizională proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru, prin care persoanele care suferă de cancer sau cele care au suferit transplant de organe vor putea primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.

,,Am publicat, astăzi, în transparență decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru (Muncă și Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. De asemenea, prin același proiect se propune ca și persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate”, transmite Marius Budăi.

Potrivit ministrului Muncii, este vorba despre Ordinul care ,,aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în țările UE”.

Marius Budăi precizează că noile modificări includ toate formele de cancer, încă de la diagnosticare, precum și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de minim cinci ani.

,,Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament”, spune ministrul Muncii.

Conform sursei citate, o altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor post-transplant.

,,Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială. Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități”, mai spune Marius Budăi.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 29.09.2022-08.10.2022.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.