Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a vizitat astăzi Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), alături de Mihaela Grecu – direcția politici și beneficii sociale din cadrul MMSS, Tania Grigore – director politici ocupare în cadrul MMSS, Gabriela Opriș – director general ANPIS, Raul Giuglea – consilier ministru MMSS, Romi Mihăiescu – președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Monica Solomie – Șef serviciu în cadrul ANPDPD.

Alături de Secretariatul executiv al CNDR, format din: Daniela Tontsch – președinta CNDR, Claudia Brătan – director executiv al CNDR, Sorin Ilie Țața – ofițer de comunicare internațională al CNDR, Felix Mihăilescu – economist CNDR, la întâlnirea de lucru au participat Dan Patzelt, președintele APass – Întreprindere socială de inserție și Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea.

Discuțiile s-au axat pe incluziunea prin muncă a persoanelor cu dizabilităț și necesitatea implementării și aplicării legislației.

A fost subliniată importanța colaborării MMSS și ANPDPD cu organizațile pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități pentru a dezvolta și implementa proiecte de incluziune și accesibilitate; inițierea unor programe de sensibilizare și educare a publicului prin desfășurarea unor campanii de sensibilizare a publicului larg cu privire la nevoile și drepturile persoanelor cu dizabilități.

„E o bucurie să mă aflu alături de dumneavoastră și e o coincidență fericită că tot astăzi a fost aprobată în Guvern majorarea indemnizației pentru adulții și copiii cu handicap grav. Suntem de aceeași parte a baricadei pentru că vrem să aveți o viață mai bună, iar vocea dumneavoastră să fie mai bine auzită. Pentru unele dintre situațiile cu care vă confruntați este nevoie de eforturi bugetare consistente, dar pentru altele este nevoie doar să fie conștientizate nevoile dumneavoastră, de exemplu să fie coborâte bordurile la intersecții sau să fie butoane în limbajul Braille la lifturi. Sunt bucuroasă că dezvoltați economia socială care este o modalitate extraordinară, atât pentru incluziunea oamenilor cu dizabilități, cât și pentru atragerea de finanțări”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu în cadrul întâlnirii.

Doamna Simona Bucura-Oprescu i-a asigurat pe reprezentanții CNDR că va repeta vizita de lucru pentru a evalua progresul și pentru a discuta noi măsuri și inițiative.

Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea, a făcut un scurt istoric al demersurilor în vederea reparației morale față de supraviețuitorii ororilor instituțiilor de protecție din perioada comunistă, care au ca obiectiv pregătirea cadrului de implementare în legislația din România a Rezoluției nr.2533/2024 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu privire la „Abuzurile asupra copiilor în instituții din Europa”.

Scopul principal al rezoluției este de a recunoaște și condamna abuzurile suferite de copiii din instituțiile de protecție din Europa și de a propune măsuri concrete pentru prevenirea acestor abuzuri. Astfel, statele membre trebuie să implementeze politici și practici care să asigure protecția drepturilor copiilor, să ofere reparații pentru supraviețuitori și să îmbunătățească funcționarea instituțiilor de protecție pentru a preveni orice formă de abuz.

„APass este o Unitate Protejată Autorizată (UPA) și Întreprindere Socială de Inserție (ÎSI) care își propune să demonteze două mituri persistente în România: că nu există experți în accesibilitate și că nu există fonduri pentru a o implementa.

Cu o experiență vastă și creativitate acumulată în cei 17 ani de activitate în sectorul ONG, APass își propune să facă spațiul public accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Prin „spațiu public” înțelegem atât cel fizic, cât și cel digital, iar prin „accesibil” înțelegem oferirea aceleași libertăți de navigare și alegere pe care creatorul acelui spațiu a imaginat-o pentru publicul său.

Diferențiatorul nostru constă în echipa noastră, formată majoritar din persoane cu dizabilități, care prin munca lor își propun să depășească „minimul legal” și să implementeze exemple de bune practici internaționale”, a subliniat Dan Patzelt, președintele APass.

„Ne bucurăm că doamna ministru Simona Bucura- Oprescu a avut dorința să ne viziteze în spațiul în care ne desfășurăm activitatea. Suntem privilegiați că suntem găzduiți de APass, partenerul nostru strategic. Avem obiective comune, sperăm că vom fi susținuți de Guvern, acolo unde este nevoie, să le ducem la împlinire.  Sunt convinsă că, împreună, putem crea oportunități reale pentru persoanele cu dizabilități, asigurându-le un loc în societate prin muncă. Cred cu tărie că, prin implicare și colaborare, vom reuși să construim un viitor mai incluziv și mai echitabil pentru toți cetățenii cu dizabilități”, a spus Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.