“Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) propune, printre alte modificări la Legea 448 din 2006 și recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual. De asemenea, ANPD intenționează înființarea unui Centru de informare a persoanelor cu dizabilităţi și demararea unei campanii ample de promovare a drepturilor acestora.

O altă inițiativă a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități se referă la înființarea Corpului interpreților de limbaj mimico-gestual, la care vor putea apela instituțiile publice atunci când vor avea nevoie”, se arată într-un comunicat emis de ANPD.

Legea 448 din 2006, cu modificările și completările ulterioare, reglementeză și protejează drepturile tuturor persoanelor cu dizabilități. În cazul persoanelor cu deficiențe de auz, acest act normativ stipulează la art. 61, alin. f, că “În vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, informațional și comunicațional, autoritățile publice au obligația să ia măsuri specifice, printre care și asigurarea de interpreți autorizați ai limbajului mimico-gestual și ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate”.

Conform art. 69, “Autoritățile și instituțiile centrale și locale, publice sau private, asigură pentru relațiile directe cu persoanele cu handicap auditiv ori cu surdocecitate interpreți autorizați ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific persoanei cu surdocecitate.”

Legislația din domeniul educației preia obligațiile prevăzute în lg. 448 astfel, potrivit Ordinului MEC 3051/2016, trebuie asigurată comunicarea prin utilizarea limbajului mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, pentru ca aceștia să beneficieze de șanse egale la educație. De altfel, elevii cu deficiențe de auz se confruntă cu mai multe probleme în procesul educațional, una dintre acestea fiind lipsa cadrelor didactice cunoscătoare de limbaj mimico-gestual.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.